Društvo

RAVNOPRAVNOST SPOLOVA

Počeo projekt istraživanja o ravnopravnosti žena na upravljačkim pozicijama

Istraživanje se provodi od 25. veljače do 20. ožujka u 500 najznačajnijih trgovačkih društava u Hrvatskoj. Nakon stručne analize rezultati će biti proslijeđeni Europskoj komisiji i u kasnijim fazama projekta poslužiti kao podloga za izradu regulatornih modela, priopćili su iz Hrvatske udruge poslodavaca koja sudjeluje u projektu Ureda Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova.

Ilustracija   FOTO:Tim Goode/Press Association/PIXSELL
Piše: Media Servis

Ured Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova pokrenuo je veliko istraživanje o zastupljenosti muškaraca i žena na upravljačkim pozicijama u 500 najznačajnijih trgovačkih društava u Hrvatskoj, dok će se na prvih 100 ispitivati i zastupljenost muškaraca i žena na rukovodećim pozicijama.

Osnovni je cilj istražiti jesu li žene podzastupljene u tijelima poslovnog odlučivanja najvažnijih domaćih trgovačkih društava, analizirati eventualne uzroke takve podzastupljenosti i na koncu s tim u vezi predložiti mjere koje bi pridonijele uravnoteživanju zastupljenosti žena i muškaraca u tijelima poslovnog odlučivanja.

Pravobraniteljica je nositeljica EU Progress projekta 'Dismantling the Glass Labyrinth - Equal Opportunity Access to Economic Decision-making in Croatia'. Europska komisija u značajnoj je konkurenciji prijedloga iz država članica Europske unije i zemalja kandidatkinja prihvatila 14 projekata, a upravo ovaj ocijenila je najboljim.

Cilj projekta je osvješćivanje i promicanje potrebe za uravnoteženom zastupljenošću žena i muškaraca na upravljačkim pozicijama u trgovačkim društvima od ključnog značenja za ekonomsko odlučivanje na hrvatskom tržištu rada.