Društvo

ZAŠTITA POTROŠAČA

Vlada nas je zaobišla u izradi zakona

Hrvatska udruga za zaštitu potrošača danas se pismom obratila saborskim zastupnicima u kojemu ih upozorava kako ih je Vlada, kao predlagatelj, zaobišla u izradi prijedloga novoga Zakona o zaštiti potrošača.

Ilustracija   FOTO:Marijan Susenj/PIXSELL
Piše: Republika.eu / Business.hr

"Predlagatelji Zakona o zaštiti potrošača jako su se trudili da prilikom nastajanja novog zakona zaobiđu udruge za zaštitu potrošača", kažu u udruzi.

Napominju kako su o tome da se radi novi zakon prvi put čuli lani krajem rujna, kada su iz resornog Ministarstva gospodarstva dobili poziv da će se razgovarati o tri članka zakona - akcija, rasprodaja i sniženje. Na tom su sastanku, kažu, prigovorili da se zakon sastoji od više članaka te da udruge imaju o tome što reći.

"Nažalost, čak su na tom sastanku i odbili naš prijedlog da redovna cijena koja je bila prije sniženja ili akcije mora na tom proizvodu biti određen broj dana kako ne bi došlo do manipulacije", navode u pismu.

Sam prijedlog zakona potrošačke su udruge, navode, prvi puta vidjele tek na javnoj raspravi, iako je, napominju, prema Kodeksu savjetovanja sa zainteresiranom javnošću u postupcima donošenja zakona, drugih propisa i akata, zakon trebao biti stavljen zainteresiranoj javnosti na uvid.

Zakon je, dodaju, bio na javnoj raspravi gdje su udruge, građani i pravne osobe dale oko 200 primjedbi, od kojih je usvojeno manje od deset.

Potrošačke udruge tvrde i kako su prijedloge, koje su dale na javnoj raspravi i dostavile Vladi, po prvi put mogle vidjeti malo prije nego je prijedlog raspravljen u Vladi, da bi već krajem veljače bio u prvom hitnom čitanju na sjednici Sabora.

"Mišljenja smo da to nije demokratska procedura donošenja zakona i ne vidimo iz kojeg bi s razloga zakon trebao donijeti do 15. ožujka (Dan potrošača) ako smatramo da se još treba doraditi", poručuju iz Hrvatske udruge za zaštitu potrošača.

IZVOR: Business.hr