Svijet

ULAGANJA

Ruski Rosneft kupuje udio u talijanskom Pirelliju

Prema objavljenim uvjetima sporazuma, ruska će kompanija postati vlasnik 50 posto udjela u novoj holding kompaniji koja će u konačnici imati 26,2 posto udjela u Pirelliju.

Igor Sečin   FOTO:Goran Stanzl/PIXSELL
Piše: Republika.eu / Croenergo

Preostalih 50 posto udjela u novoj kompaniji pripast će financijskoj grupi u kojoj će 80 posto udjela imati investicijski instrument predsjednika Pirellijeve uprave Marca Tronchettija Provere pod nazivom Nuove Partecipazioni. Ostalih 20 posto ravnopravno će dijeliti banke Intesa i UniCredit.

Prema objavljenom zajedničkom priopćenju dviju banaka, vrijednost transakcije podrazumijeva da je cijena Pirellijeve dionice određena na 12 eura, što bi odgovaralo njihovoj vrijednosti u vrijeme zatvaranja tržišta u petak.

"Cilj je sporazuma razviti Pirellijeve aktivnosti i poslovanje, ojačati njegovu komercijalnu mrežu u Rusiji zahvaljujući raširenoj Rosneftovoj prisutnosti na tom području", navodi se u priopćenju Intese.

Drugi financijski detalji nisu navedeni ali izravno upućen izvor kazao je da će Rosneft u transakciju uložiti više od 500 milijuna eura u gotovini i preuzeti oko 250 milijuna eura duga.

Nijedna kompanija nije spomenula stanje na Krimu kao moguću prijetnju zaključenju transakcije. 

IZVOR: Croenergo