Društvo

KANADA

Stotine tisuća radnih mjesta dostupnih i Hrvatima

Ondje radi više od 70.000 privremenih radnika iz svih krajeva svijeta, ističe Veselko Grubišić, veleposlanik RH u Kanadi.

Ilustracija   FOTO:Sanjin Strukic/PIXSELL
Piše: Republika.eu / Glas Slavonije

Koliki je gospodarski potencijal kanadske pokrajine Alberte pokazuje činjenica da je tu pokrajinu, unatoč pravilu da se ondje prvo zapošljavaju kanadski, a potom radnici iz inozemstva, u 2013. godini naselilo 100.000 osoba

''Ondje je velik broj radnika, posebice na velikim nalazištima nafte u pijesku. No vrijedi pravilo primarnog zapošljavanja radnika iz drugih dijelova Kanade, a potom inozemnih radnika među kojima je sigurno i puno Hrvata. Koliko ih je točno ne znam, jer mi ne smijemo potpomagati useljavanje, već samo nudimo usluge i pomoć kod izdavanja raznih dozvola'', rekao nam je Grubišić.

No, koliko je radnika i koliko su dobrodošli u Albertu zna Thomas Lukaszuk, albertski ministar poslova, kvalifikacija, obuke i rada koji je za Glas Slavonije potvrdio da Alberta ima potrebu za kvalificiranim inozemnim radnicima koje, ističe ministar, dočekuju s dobrodošlicom.

''U sljedećih deset godina u Alberti će se otvoriti više od 400.000 radnih mjesta, a kanadski radnici moći će popuniti oko 75 posto toga broja. Stoga od agenata koji dovode inozemne radnike, ali i poslodavaca, očekujemo poštovanje naših pravila. Privremeni radnici zaštićeni su istim radnim zakonodavstvom kao kanadski. Isto tako, mi inzistiramo da budu plaćeni prema istoj stopi kao domaći radnici'', rekao je Lukaszuk.

Također dodaje da je osobno nezadovoljan kad se strani radnici uznemiravaju, podsjetivši na nedavni slučaj radnika iz Hrvatske koje se spominjalo u kontekstu otpuštanja više od 60 kanadskih radnika koji su radili na naftnom projektu u saveznoj državi Alberti. Njih su, naime, trebali zamijenili jeftiniji radnici iz Hrvatske