Gost komentator

KOMENTAR RAFAELA JURČEVIĆA

Goran Che Marić u raljama kapitalizma

"Političke elite ne mogu privredu i društvo izvući iz sadašnje krize pomoću neoliberalnih znanja i politika. Ako se opredijele za kapitalistički sustav, tada to, uz prethodne izmjene u rang listi vrednota, mogu učiniti pomoću zamjene sadašnje neoliberalne, voluntarističke i prorecesijske politike kejnzijanskim ili drugim makroekonomskim menadžmentom koji, pomoću postojećih i novih institucija, potiče investicije, ekonomski rast i zaposlenost".

Goran Marić   FOTO:Patrik Maček/PIXSELL
Piše: Republika.eu / Rafael Jurčević

Kad pročitate citat prva pomisao vam je vjerojatno da se radi o govoru Vladimira Bakarića na nekom od kongresa SKH-a ili SKJ-a. No ovaj, radi se o citatu člana HDZ-a i ekonomista Gorana Marića na predstavljanju vlastitoga  članka o krizi u Hrvatskoj. Tek čitanje članka vas može dovesti u veliku zabunu. Učestalo spominjanje neoliberalizma u negativnom kontekstu, kolonijalizma, špekulativnoga kapitala, optužbe na račun nepoznatih subjekata za širenje neprijateljske propagande, hvaljenje društvenoga vlasništva vam sigurno još manje pomažu ustanoviti kad je članak izdan i u koju svrhu. Iako je u zadnje vrijeme kapitalizam pod velikim napadima lingvista, bivših generala, nogometaša te regionalnih starleta, ponajmanje se očekivao napad na kapitalizam od predstavnika HDZ-a. HDZ se diči da je uveo demokraciju i kapitalizam u Hrvatsku, no sada se izgleda posipa pepelom ili? 

HDZ kao  najjača desna opcija u Hrvatskoj u prošlosti i sadašnjosti bi se konačno trebao ideološki definirati što se tiče ekonomskih pitanja. U društvenim pitanjima su postigli konzenzus kod većine stvari, proeuropska su stranka sa konzervativnim društvenim vrijednostima. Svatko onaj tko je sumnjao u "sjajnu" europsku budućnost Hrvatske je bio maknut iz stranke u vrijeme Sanadera. Doduše i svatko onaj tko se suprostavljao njegovim odlukama. Što se tiče ekonomskih pitanja, od formiranja stranke do danas postoji više struja. Niti jedna od njih nikad nije dobila premoć unutar same stranke. No nitko od njih nikad nije ni išao u ekstreme. Podržavali su uglavnom državni kapitalizam velikih javnih investicija i kupovanja socijalnoga mira, dok su se drugi zalagali za privatizacije iz cilja samo da se privatizira. Također i danas postoji veliko nesnalaženje u HDZ-u što se tiče ekonomije. Dolazak Robina Harrisa i Jose Pinere u Hrvatsku je pobudilo i u nevjernim Tomama hrvatske ekonomske desnice vjeru kako bi HDZ napokon mogao odustati od nove gradnje tunela, kanala i čega sve ne, no sreća je bila kratkoga daha. Novi ekonomski program se bazira upravo na tunelima i kanalima. Doduše uz to ide i priča o rasterećenju poduzetnika i ukidanju prepreka za poduzetnike. Nadamo se ne kao i u zadnjih osam godina mandata. Iako je potrebna određena doza mazohizma povjerovati bilo što o programima dviju najveće političke stranke, moguće su neke promjene najbolje.

No s druge strane, van tih svih struja Goran Marić često napada HNB, zagovara netipične ideje za razvoj hrvatske ekonomije, oštro se bori protiv neoliberalizma, svjetskih financijskih i inih krugova moći. Ne znate što će prvo, obući pomodnu majicu sa Cheom na njoj ili početi pričati o chemtrailsima. Nereagiranje vrha HDZ-a na ovakve stavove svoga saborskoga zastupnika znači ili da na neki način podržavaju ove stavove o ekonomiji ili ga naprosto ne smatraju ozbiljnim u budućim borbama za vlast. Bilo kako bilo, niti je gospodinu Mariću mjesto u stranci koja u EU Parlamentu dijeli mjesto ili pokušavao biti ideološki bliska sa CDU-om, britanskim konzevativcima i sličnima, niti bi se stranka trebala igrati politike, već konačno definirati za što se zalažu. Biti će bolje i za njih i za nas, a i za Marića.