Gastro

KAKO PREPOZNATI JE LI JAJE SVJEŽE?

Svježa jaja u vodi potonu, starija se lakše gule….

Bojanje jaja, kuhanje jaja, ukrašavanje ispuhanih jaja, darivanje jaja… Jaja su jedan od simbola Uskrsa, ali i vrijedna namirnica nezamjenjiva u svakodnevnom životu. Jaja jedemo u tjesteninama, u kolačima, umacima, u mljevenom mesu, koristimo ih za pohanje, pržimo ih, poširamo, pečemo… Jaja su zdrava i potrebna ljudskom organizmu. Jaja poboljšavaju moždanu funkciju, pospješuju vid, odličan su izvor energije, dobra su za zdravu kožu, kosu i nokte...

Ilustracija   FOTO:Karl-Josef Hildenbrand/DPA/PIXSELL
Piše: Republika.eu

Da bi jaja sve to odradila, moraju biti svježa i zdravstveno ispravna. Nadležne inspekcije uoči Uskrsa pojačano provjeravaju zdravstvenu ispravnost jaja ponuđenih potrošačima, ali ipak i sami građani mogu i trebaju povesti računa o jajima koja konzumiraju na bilo koji način. Prvo, kod kupnje jaja treba voditi računa da im je ljuska neoštećena i treba ih svakako čuvati u hladnjaku.

Kako prepoznati je li jaje svježe?

Razbijemo jaje na tanjur - ako je žumanjak kupolast i u sredini bjelanjka, jaje je svježe. Kod starijih jaja bjelanjak je rjeđi, a žumanjak je plosnatiji i širi.

Mnogi će primijetiti da se neka kuhana jaja lakše, a neka teže gule – starija su ona što ih je lakše oguliti, a svježe sneseno jaje je teško oguliti.

Jaje stavite u posudu s vodom – starije će jaje više izranjati na površinu. Svježa jaja će potonuti na dno posude. Jaja stara sedam dana okomito će stajati u vodi sa zaobljenim krajem prema gore. Jako stara jaja će plutati na vodi. No, neki kažu da ovaj test s vodom ne drži vodu, jer je primijećeno i da tek sneseno jaje ne tone.

Kod starijega jajeta njegov je sadržaj pokretljiviji pa ćete ga 'osjetiti' kada protresete jaje. Jaje možete i osvijetliti – svježe je djelomice prozirno.

Također, treba imati na umu i to da obojana kuhana jaja poslije Uskrsa ne treba dugo čuvati, jer su plodno tlo za razvoj bakterija.