Kino & Film

BOGAT PROGRAM

Počinju 23. Dani hrvatskog filma

U Studentskom centru od 22. do 27. travnja po 23. se put održava nacionalna smotra filmskog stvaralaštva u kojoj će biti prikazano 96 igranih, dokumentarnih, animiranih, eksperimentalnih i namjenskih filmova te glazbenih videospotova.

Borivoj Dovnikovic, legenda hrvatske animacije i karikature   FOTO:Goran Stanzl/PIXSELL
Piše: Media Servis

Na svečanom otvaranju, večeras u 20.30 sati u kinu SC, nagrada Oktavijan za životno djelo bit će uručen velikanu hrvatske i svjetske animacije Borivoju Dovnikoviću Bordi.

Selekcija komisija, koju su činili glumica Gordana Gadžić, filmski kritičar Željko Luketić i redatelj Zvonimir Rumboldt, odabirala je među 237 prijavljenih radova te je u konkurenciju uvrstila 22 igrana, 16 dokumentarnih, 21 animirani, 7 eksperimentalnih i 16 namjenskih filmova te 14 spotova. Uz niz svjetskih premijera, na Danima će se moći pogledati i i neki filmovi koji su već uspješno pohodili domaće i inozemne festivale poput igranih Tlo pod nogama Sonje Tarokić, koji je prikazan u službenom programu 43. Rotterdama, pobjednika Kockica Ko da to nisi ti Ivana Sikavice, pobjednika Gledališta KKZ-a Srećko Kramp - skica za portret Višnje Pentić, eksperimentalnog Pinokija Tome Šimundže, pobjednika 45. Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva, zatim nagrađivanog dokumentarca Autofokus Borisa Poljaka, koji će nakon Dana konkurirati i u Oberhausenu te kratkometražnog animiranog filma Slom Davida Lovrića, koji će u lipnju igrati u diplomskom programu 54. Annecyja.

Svi se oni natječu za Nagrade žirija u kategorijama najboljeg filma, režije, scenarija, montaže, kamere, glumačkog nastupa, produkcije i glazbe te za nagrade Oktavijan Hrvatskog društva filmskih kritičara za najbolji igrani, dokumentarni, animirani, eksperimentalni, namjenski i glazbeni film.