Društvo

PROMJENA PRAVILA USELJAVANJA

Razmišljate o odlasku u Kanadu? Ovo Vam je možda dobra prilika...

Kanadska je vlada najavila da će u siječnju 2015. godine započeti s programom 'ekspresnih' viza. To bi poslodavcima trebalo omogućiti što brže popunjavanje radnih mjesta kvalificiranim radnicima.

Ilustracija   FOTO:Tomislav Miletić/PIXSELL
Piše: Republika.eu / Net.hr

Riječ je zapravo o promjeni imigracijskog sustava, a Kanađani na njemu rade proteklih 18 mjeseci. Nova 'Express Entry' viza će zamijeniti ono što se dosad zvalo 'Expression of Interest'.

"To će biti brži način da Kanada izabere imigrante na osnovu vještina i znanja koje treba, a na osnovu interesa koji identificiraju vlada i poslodavci", kazao je ministar za imigraciju Chris Alexander, piše Net.hr.

Ono što nam se čini najzanimljivije jest da ćete putem 'Express Entry' sistema viza imati i mogućnost dugoročnog ostanka u Kanadi

"Moći ćete donijeti svoju procjenu i ponudu za posao te preko Express Entry sistema osigurati da osoba koju trebate dođe u Kanadu kao imigrant, a ne privremeni strani radnik. Znači ne kao netko tko je tu s nesigurnom budućnošću i koji će vjerojatno otići, nego kao pravi imigrant u Kanadi", rekao je Alexander. 

Tako bi budući imigranti prvo iskazali interes za dolazak u Kanadu, a potom odgovorili na niz pitanja o svojim vještinama, edukaciji te jezicima koje govore. Njihov bi se profil tada usporedio s potrebama tržišta rada, a zatim bi im se posao ponudio kroz četiri programa na koji će se moći prijaviti. 

Time će se omogućiti da Kanada izabere najbolje radnike koji se prijave, a ne one koji se prijave prvi. Cijeli bi se proces dobivanja dozvola skratio na šest mjeseci i manje. 

Izvor: Net.hr