Putovanja

RODITELJI I 250 KUNA PLAĆAJU U RATAMA

Školske ekskurzije i izleti u ekonomskoj krizi

Vrijeme je školskih ekskurzija i maturalnih putovanja. Događaj je to kojemu se učenici raduju cijele školske godine, nastavnici ga planiraju mjesecima, a roditelji otplaćuju u ratama.

Ilustracija   FOTO:Željko Mršić/PIXSELL
Piše: Republika.eu

U mjesečnim obrocima roditelji plaćaju i jednodnevne izlete, primjerice, iz Slavonije u Zagreb, što stoji između 250 i 300 kuna (prijevoz, ulaznica u Tehnički muzej, Planetarij, zoo vrt i ručak, obilazak grada, sva potrebna osiguranja putovanja). Jednako toliko stoji i izlet, primjerice, iz Osijeka u Đakovo i Daruvar (prijevoz, obilazak Đakova i Ergele, ručak, kupanje u Daruvarskim toplicama).

Uključuje li školsko putovanje samo jedno noćenje, cijena se penje do 600 kuna i više. Primjerice, ekskurzija koja obuhvaća posjet Zagrebu, Varaždinu i Trakošćanu, s dva noćenja i dva polupansiona u Krapinskim toplicama, stoji od 1000 do 1200 kuna, ovisno o broju učenika. Općenito, Hrvatska je, pokazalo se, preskupa kako za ljetovanje građana tako i za školske ekskurzije. Zato i ne čudi što se sve više putuje izvan zemlje – već oko 1700 kuna stoji sedmodnevni boravak u Turskoj s avionskim prijevozom, a oko 2000 kuna osam dana u Tunisu s letom i all inclusive.

Roditeljima u hrvatskim uvjetima nije lako odvojiti novac za školsko putovanje, ali će to učiniti zadnjim snagama kako bi i njihovo dijete bilo dio ekipe i sudjelovale u nezaboravnim razrednim doživljajima. S druge strane, u hotelima učenici nisu baš najpoželjniji gosti jer su, objašnjavaju hotelijeri, bučni, ometaju druge goste i oštećuju hotelski inventar.

Prije tri godine Ministarstvo turizma pokrenulo je program 'Ostani u Hrvatskoj' u kojemu je s po 200 kuna po učeniku sufinanciralo školska putovanja po Hrvatskoj, u želji potaknuti maturante da za svoja putovanja izaberu odredišta u svojoj zemlji. No, i tada su tu mjeru iskoristili učenici osmih razreda, dok su maturanti svejedno putovali preko granice. Taj program Ministarstvo više ni ne spominje. Kako god bilo, pokazalo se da hrvatski maturanti, zapravo, ne žele ići u Dubrovnik ili u Istru, nego radije putuju u Španjolsku, Češku ili Grčku. Primjerice, smještaj u Dubrovniku učenik bi platio 70 Eura, a u Pragu, u jednako kvalitetnom hotelu, cijena je oko 30 Eura. Maturantima je i dalje najdraža Španjolska, koju slijede Češka, Grčka, Nizozemska, Irska i Tunis.