Društvo

GRAĐANI OPREZ

Policija upozorava na prijevare koje se šire Hrvatskom

Iz Ravnateljstva policije upozoravaju na svije vrste prijevara koje se posljednjih dana šire Hrvatskom. Jedna se odnosi na e-mail poruke kojima se nude rezultati namještenih nogometnih utakmica, a druga na sumnjive novčane transakcije.

Ilustracija   FOTO:Davor Puklavec/PIXSELL
Piše: Media Servis

Tako iz policije kažu kako posljednjih dana internetom kruži veliki broj e-mail poruka kojima se nude rezultati namještenih nogometnih utakmica. "Budući da su ovakve 'ponude' sve učestalije ovim putem upozoravamo građane da bi pristajanjem na ovakve 'ponude' mogli postati žrtve prevaranata i da ne 'nasjedaju' na ovakve 'sigurne dojave' jer se načelno radi o kaznenim djelima prijevara. Također, napominjemo da je i samo sudjelovanje u takvim aktivnostima kažnjivo", stoji u priopćenju Ravnateljstva policije te se dodaje da policija radi na utvrđivanju identiteta osoba koje šalju ove e-mailove.

Osim toga, iz MUP-a kažu kako im se javljaju građani koji su oštećeni u sumnjivim novčanim transakcijama. Naime, na području više policijskih uprava su zabilježeni slučajevi prijevara počinjenih tako da nepoznate osobe putem e-maila stupaju u kontakt sa građanima nudeći im obavljanje određenog posla. "U sklopu realizacije navedenog posla građanima na njihove bankovne račune iste osobe doznačuju veće ili manje svote vjerojatno otuđenog novca, da bi nakon toga od njih tražili prosljeđivanje tih sredstava na inozemne račune putem Western Uniona, Moneygram-a ili sličnih platnih servisa. Kroz elektronsku komunikaciju, od građana uglavnom traže informacije o radnim vremenima banaka i drugih financijskih ustanova te ostale podatke od koristi za što efikasniji i što brži novčani transfer te im naposljetku i dostavljaju listu primatelja u inozemstvu na čije ime se navedeni novac po zaprimanju treba proslijediti. Također, građanima se za obavljene transakcije nudi i određeni iznos provizije kao naknada za odrađeni posao, odnosno prosljeđivanje novca", kažu iz policije te upozoravaju građane da budu oprezni i da ne nasjedaju na primamljive oglase za naizgled lagan posao kako ne bi postali žrtvama prijevare, a u konačnici time i sudjelovali u počinjenju kaznenog djela.