EU

RADNI RUČAK

Josipović na obilježavanju '25 godina slobode' u Poljskoj

Predsjednik Ivo Josipović nazočit će obilježavanju '25 godina slobode' u Varšavi. Riječ je o obilježavanju 25. obljetnice prvih slobodnih izbora nakon Drugog svjetskog rata u Poljskoj, održanih 4. lipnja 1989.g., koji su označili kraj komunističkog režima u Poljskoj i započeli proces rušenja jednopartijskih režima u državama srednje i istočne Europe...

Ivo Josipović   FOTO:Zeljko Lukunic/PIXSELL
Piše: Media Servis

Uoči početka svečanosti, hrvatski predsjednik će, uz predsjednike baltičkih država, Češke, Slovačke, Mađarske, Rumunjske, Bugarske i Slovenije, biti na radnom ručku kojeg zajednički priređuju predsjednik Poljske i SAD-a. Na radnom ručku razgovarat će se o krizi u Ukrajini, regionalnoj sigurnosti, uključujući i energetsku sigurnost, te o pripremama za predstojeći NATO summit. U utorak u večernjim satima, bit će, po prvi put, uručena nagrada pod nazivom 'Solidarnost' vođi krimskih Tatara i borcu za građanska i nacionalna prava Mustafi Džemilevu.

U srijedu, 4. lipnja, predsjednik Josipović će prisustvovati svečanosti proslave na središnjem trgu u Varšavi te obraćanju poljskog predsjednika Bronislava Komorowskog u Parlamentu. Na marginama obilježavanja dvadeset i pete obljetnice prvih slobodnih izbora u Poljskoj, hrvatski predsjednik održat će niz neformalnih razgovora s predsjednicima europskih država.

Obilježavanju '25 godina slobode' će prisustvovati velik broj predsjednika europskih država te predsjednik SAD-a Barack Obama.