Društvo

"PODIGNITE GLAS, A NE RAZINU MORA"

Obilježava se Svjetski dan zaštite okoliša

Danas se diljem svijeta obilježava Svjetski dan zaštite okoliša...

Ilustracija   FOTO:Damir Špehar/PIXSELL
Piše: Media Servis

Svjetski dan zaštite okoliša obilježava se svake godine 5. lipnja na godišnjicu održavanja Konferencije Ujedinjenih naroda u Stockholmu (1972.) posvećene okolišu, na kojoj je usvojen Program zaštite okoliša Ujedinjenih naroda (UNEP).

U proteklih četrdesetak godina ova manifestacija je izrasla u jedan od najjačih mehanizama kojima Ujedinjeni narodi podižu svijest ljudi širom našeg planeta o nužnosti uvrštavanja pitanja zaštite okoliša među goruće probleme današnjice i potiču ih da postanu aktivni dionici održivog i ravnomjernog razvitka te preuzmu odgovornost za očuvanje planeta poimajući da je uloga lokalnih zajednica ključna za razumijevanje važnosti pitanja zaštite okoliša i ostvarenja sigurnije i prosperitetnije budućnosti za sve.

Svjetski dan zaštite okoliša ove se godine odvija pod motom 'Podignite glas, a ne razinu mora', što je poziv na konkretnu akciju svima, a iz Agencije za zaštitu okoliša su najavili kako će tim povodom pokrenuti portal 'Kvaliteta zraka u Republici Hrvatskoj' koji sadrži podatke o koncentracijama onečišćujućih tvari u zraku izmjerenih na području Republike Hrvatske.

Kvaliteta zraka po prvi puta se prikazuje koristeći jedinstveni Europski indeks i omogućuje širokom krugu javnosti jednostavan uvid u kvalitetu zraka usporediv sa stanjem kvalitete zraka u EU. Podaci su ažurni i lako čitljivi te su također namijenjeni državnim i lokalnim tijelima te institucijama nadležnim za poslove zaštite okoliša, kao i stručnoj javnosti.