Gospodarstvo

0,4 % U MINUSU

Oporbu pad BDP-a ne iznenađuje

I u prvom ovogodišnjem kvartalu nastavljen je pad domaćeg gospodarstva. Državni zavod za statistiku potvrdio je svoju raniju procjenu pada BDP-a za 0,4 posto u odnosu na prvi lanjski kvartal. Dok oporba likuje, vladajući očekuju da će nakon ljeta brojke biti bolje...

: Marko Krištof održao konferenciju za medije u Državnom zavodu za statistiku   FOTO:Marko Lukunic/PIXSELL
Piše: Media Servis

Zavod za statistiku potvrdio je svibanjsku procjenu negativne stope rasta od 0,4 posto, što je deseti uzastopni pad kvartalnog BDP-a na godišnjoj razini.

'Realne stope rasta godišnjeg BDP-a u Hrvatskoj su trenutno nešto niže nego u Europskoj uniji. Hrvatska i dalje zapravo slijedi trend Europe, iako su trenutno naše stope niže nego one ostvarene u EU članicama', rekao je ravnatelj Zavoda Marko Krištof.

Najveći pozitivan doprinos kretanju BDP-a donio je veći izvoz roba od gotovo 12 posto, a negativni rast uvoza od oko 4 posto. U odnosu na isti lanjski kvartal, osobna potrošnja pala je 0,5 posto, dok su bruto investicije smanjene za 3,6 posto. Smanjena je i potrošnja države, za 1,9 posto. Krištof je otklonio spekulacije kako bi ista mogla rasti zbog nabave skupocjenih automobila,pojasnivši da službena statistika promatra samo plaće u javnom sektoru i međufaznu potrošnju.

Za razliku od HDZ-ovog Ivana Šukera, kojeg brojke nisu izenenadile, SDP-ov Ivo Jelušić očekuje da će nastavak godine donijeti pozitivni pomak gospodarstva.

'Očigledno su svi dobro procijenili osim Vlade i to po ne znam koji put, nažalost. Dakle, nije se dogodilo ništa što svi već nismo govorili. Međutim, najveći problem je što se to vidi i u punjenju proračuna. I to je možda najveći problem i najopasniji. Jer ovo sve drugo, znate, jedan mjesec vam može biti ovakav ili onakav, ali ako imate nešto što je kontinuirano, onda je to vrlo opasno. Bez obzira je li to jako negativno ili slabije negativno. Ali mi o pozitivnom u Hrvatskoj,nažalost, ne možemo govoriti',zaključuje Šuker.

'Hoće biti bolje, ja sam optimist. Uvijek je prvi kvartal u Hrvatskoj lošiji,uvijek su nam ljetni mjeseci i sredina godine bolji. Turizam je onaj koji nam treba donijeti nešto pozitivnih vjetrova i očekujem da ćemo do kraja godine završiti onako kako je predviđeno. Dakle, pozitivna nula', rekao je Jelušić.

Inače, krajem kolovoza dobit ćemo prve procjene BDP-a u drugom kvartalu, a potvrdu ili korekciju početkom rujna, kada kreće i nova metodologija izračuna BDP-a prema ESA 2010 Europskom sustavu nacionalnih i regionalnih računa.

Promjena bi, uz iskazane investicije za istraživanje i razvoj te vojnu opremu, trebala obuhvatiti i neka javna poduzeća, poput HAC-a. Ipak najveća je novina praćenje sive ekonomije i u dijelovima dosad zahvaćenim tek policijskim procjenama.

'Treba lijepo i pristojno reći, jer tu ima nekih ključnih riječi koje vi jako volite. Dakle, u spomenuto ulaze ilegalna proizvodnja i prodaja alkohola, ilegalna proizvodnja i promet duhanskih proizvoda i narkotika,te promet odnosno usluge prostitucije', pojasnio je ravnatelj DZS-a