Kazalište

MEĐUNARODNI DJEČJI FESTIVAL U ŠIBENIKU

Jamesove mačke pred prepunim gledalištem

Predstavu Jamesove mačke, uspješnicu sa Osječkoga ljeta kulture 2013. u režiji Nikole Zavišića, sinoć je ansambl Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića s velikim uspjehom izveo na ljetnoj pozornici uglednog 54. Međuarodnog dječjeg festivala u Šibeniku.

Prepuno gledalište ljetne pozornice   FOTO:Dječje kazalište Branka Mihaljevića
Piše: Republika.eu

Oduševljena lica gledatelja i dugotrajni pljesak razveselili su kako glumce tako i redatelja Nikolu Zavišića koji se ansamblu također pridružio na izvedbi u Šibeniku. Podsjećamo riječ je o predstavi koja je nastala pismima koja je James Joyce napisao svome unuku Stephenu i jedine su dvije priče za djecu koje je napisao, a objavljene su u slikovnicama Mačke Kopenhagena i Mačak i Vrag. Predstava je nastala upravo na tom predlošku i donosi zanimljiv, intrigantan i zabavan svijet u kojemu vladaju mačke. Riječ je o predstavi za djecu, ali i odrasle, koja je osim u Osijeku na izvrstan prijem naišla i u Šibeniku, ali i Zagrebu. Za ulogu mačka gradonačelnika u ovoj predstavi Areta Ćurković već je dobila nagradu za najbolju glumicu na 14. Naj, naj, naj festivalu u Zagrebu, a nastup u Šibeniku potvrdio je uvjerenje kako je ova predstava donosi izvrsnost na mnogo različitih razina i upoznaje mlađu publiku s veličinom kakav je James Joyce s neke druge, do sad nepoznate strane.

U predstavi sudjeluju: Edi Ćelić kao Mačak vrag, Ivica Lučić kao Mačak djed James, Areta Ćurković kao Mačka gradonačelnica, Lidija Kraljić je Mačka i Starica, a Aleksandra Colnarić igra Mačku Muc, Djevojčicu, Vodu...

Nakon nastupa na 54. MDF-u Dječje kazalište Branka Mihaljevića putuje u Kotor, Crna Gora gdje će sa istom predstavom nastupiti na 22. Kotorskom festivalu pozorišta za djecu 9. srpnja u 21 sat, također na ljetnoj pozornici.