Ostalo

SINDIKATI

Prođe li ZOR, sindikatima ostaje samo nabava svinjskih polovica

Vlada predloženim Zakonom o radu diskriminira strukovne sindikate i želi ih izbaciti iz kolektivnog pregovaranja te im oduzeti pravo na štrajk, upozorili su Sindikat liječnika i Hrvatska udruga radničkih sindikata. Zaštitu svojih ustavnih prava traže od saborskih zastupnika, Ustavnog suda, međunarodnih institucija, a na jesen će tražiti i na ulici, bude li potrebno.

Ilustracija   FOTO:Igor Kralj/PIXSELL
Piše: Media Servis

Prema odredbi Zakona o radu koji je Vlada uputila u saborsku proceduru, da bi sindikat ušao u kolektivno pregovaranje mora imati najmanje 20 posto od ukupnog broja članova na području za koje se pregovara. Time će strukovni sindikati biti izbačeni iz pregovaranja, a to se vidi na primjeru Sindikata liječnika koji, sve i da se svi liječnici iz javnog sektora učlane u sindikat, ne može dostići taj cenzus, upozorio je predsjednik Sindikata Ivica Babić..

"Sve su vlasti bez obzira na predznak spremne naći svoje sindikalce i s njima napraviti ugovore. Koliko je to opasno po demokraciju najbolje govori činjenica da su zbog toga upravo nastale konvencije koje jasno to definiraju i nameću kao standard uljuđenog ponašanja", rekao je Babić.Po Zakonu i štrajk mogu organizirati samo reprezentativni sindikati, a nereprezentativnima je ta mogućnost ostavljena samo u slučaju neisplate plaće, rekao je Babić ističući kako se time dovodi u pitanje smisao postojanja sindikata...

"Ako sindikatu uzmete štrajk i kolektivno pregovaranje, onda sindikat pretvarate u sindikat koji smo imali u bivšoj državi. Što preostaje sindikatu? Nabavljati svinjske polovice", ukazao je Babić. Zaštitu prava sindikati očekuju od saborskih zastupnika koje pozivaju da ne budu samo poslušna glasačka mašinerija, a bude li Zakon izglasan tražit će i ocjenu njegove ustavnosti. Za pomoć će se obratiti i međunarodnim institucijama, a bude li potrebno izaći će ove jeseni..

"Da ja vidim onoga koji će, uključujući i te zakone, onemogućavati provedbu štrajka. Trudit ćemo se iz petnih žila upravo u onim slučajevima gdje se tim sindikatima nije omogućilo štrajkanje, upravo tu organizirati štrajk", rekao je predsjednik Hrvatske udruge radničkih sindikata Ozren Matijašević.