Književnost

"VALCER PROTIV EINTRACHTA"

Hrvoje Šalković promovira svoj deveti roman

Novo ljetno štivo za sve ljubitelje Hrvoja Šalkovića dolaze na svoje. Danas promovira deveti roman za redom. Iako često putuje, rado se vraća u rodni Zagreb, na koji koje, kako nam je rekao, itekako ponosan, pa se radnja njegovog romana smjestila u glavnom gradu Hrvatske.

Hrvoje Šalković   FOTO:Anto Magzan/PIXSELL
Piše: Media Servis

Svi oni koji žele otići na more s knjigom, od danas mogu računati na novi roman Hrvoja Šalkovića, koji je trenutno jedan od omiljenijih pisaca u Hrvatskoj.

"Roman promoviramo u četvrtak u Supercafeu na terasi. Riječ je o krimiću. U 8 navečer, otvoreno je za sve, svi su dobro došli, malo ćemo se podružiti, popričati o knjizi i potpisati tko želi, uvijek bude red..."

Iako detalje iz romana ostavlja za zainteresirane čitatelje Šalković je u kratkim crtama otkrio o čemu je pisao ovaj put.

"Radnja se događa u Zagrebu. Dva inspektora se nalaze u lovu na serijskog ubojicu koji je malo psihopat. Ne mogu sad otkriti tko je ubojica i kako radi, ali urednici su jako zadovoljni. Rekli su da su elementi žanra ispoštovani i svi su rekli da sam ih uspio nasmijati, ali bome i preplašiti."

Kaže da je uživao u pisanju, kao i uvijek, a priznaje da je uspio i sebe preplašiti pišući krimić čija se radnja smjestila u Zagrebu.

"To mi je nekako najbliže. ja sam iz Zagreba i ajmo reći da je Zagreb, sam grad, jedan od likova u romanu. Nekako sam vezan za svoj grad pa mi je logično i autentično ako napravim zagrebačkog ubojicu a ne recimo sisačkog, jer Sisak ne poznajem toliko."

Iako voli putovati, Šalković priznaje da vrijedi ona stara: Svugdje je lijepo, ali doma je najljepše te pritom poručuje: 

"Zagreb je rpedivan, zanimljiv, mali europski grad. Ja ga ne mogu usporediti s Rigom, Vilniusom ili s takvim gradovima, ajmo reći milijunskim, i za tu veličinu mislim da ima sve što grad te veličine treba imati: kulturnu ponudu, zabavu, gastronomiju...Meni je prelijep, i sam centar grada u arhitektonskom smislu... Ja sam ponosan na svoj grad, meni je stvarno predivan."