Politika

SASTANAK INICIJATIVE U DUBROVNIKU

Merkel dala podršku zemljama regije na putu ka EU

Snažnu potporu europskoj perspektivi regije, međusobnoj suradnji, zajedničkim projektima, ali i reformama dala je tijekom boravka na sastanku incijative Brdo-Brijuni u Dubrovniku njemačka kancelarka Angela Merkel...

Angela Merkel danas je posjetila Dubrovnik   FOTO:Grgo Jelavic/PIXSELL
Piše: Media Servis

Na neformalnom sastanku inicijative u prostoru Kneževog dvora u Dubrovniku hrvatski predsjednik Ivo Josipović i njegov sudomaćin, slovenski šef države Borut Pahor ugostili su sudionike skupa iz regije i počasnu gošću, njemačku kancelarku Angelu Merkel.

Hrvatski predsjednik Josipović istaknuo je da Europa nije potpuna bez jugoistoka Europe, a zadatak Hrvatske i Slovenije je pomoći susjedima u ispunjavanju uvjeta...

"Konačno, istakli smo i to da trebamo još više hrabrosti i političke volje da se taj europski duh koji je vidljiv i koji jača, ne izgubi. Istakli smo i potrebu unutarnjih reformi u svakoj pojedinoj državi. Naravno za reforme su odgovorne prije svega, sve države, svaka posebno, ali smo mi tu, prijatelji iz Europske unije, iz susjedstva, da pomognemo."

Njemačka kancelarka pozdravila je da je u regiji klimu uništavanja iz prošlosti zamijenila izgradnja i obnova. Pa je tako pozdravila normalizaciju odnosa Srbije i Kosova i još jednom podržala europsku perspektivu jugoistoka Europe.

"Cilj je razgovor o regionalnim programima, projektima i inicijativama i onda vam stojimo na raspolaganju za pomoć, a naša pomoć sastojat će se da sve okupljene zemlje imaju jasnu perspektivu članstva u u Eu kada se završe svi procesi..."

Josipović je odgovorio i na pitanje smatra li Njemačku prestrogom u postavljanju uvjeta za članstvom što se proteklih dana moglo čuti u Dubrovniku...

"Mi u Hrvatskoj njemačku politiku prepoznajemo kao principijelnu. Isto tako, kada smo mi bili na našem pregovaračkom putu, ne samo Njemačka, nego i druge zemlje su inzistirale na visokim kriterijima da bismo postali članica EU i to je bilo dobro za nas. Mi smo tijekom pregovora postali bolje društvo."

Kancelarka je rekla da su odnosi Njemačke i Hrvatske na dobrom putu nakon sporova oko izručenja Perkovića i Mustača.

Sudionici sastanka dali su potporu održavanju donatorske konferencije posvećene obnovi od poplava koje su zadesile BiH, Srbiju i Hrvatsku.

Josipović je rekao da je na sastanku gospodarstvo bila jedna od najvažnijih točaka, spomenuvši projekte u prometu, infrastrukturi i energetici, poput Jadransko jonske autoceste, željezničkog koridora Muenchen-Istanbul te naftnu i plinsku infrastrukturu, među kojima je LNG terminal.

Na skup su stigli stigli su i predsjednici Albanije Bujar Nishani, Srbije Tomislav Nikolić, Makedonije Gjorge Ivanov Crne Gore Filip Vujanović, Kosova Atifete Jahjaga te tročlano predsjedništvo Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović, Željko Komšić i Nebojša Radmanović.-