Društvo

PREGLED TJEDNA

Tjedan u znaku pada MIG-a i proslave `Oluje`

Rušenje MIG-a te još jedno politiziranje proslave Oluje obilježili su protekli tjedan.

Hrvatski vojni avioni u preletu nad gradom povodom obiljezavaljnja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te 19. obljetnice VRo Oluja nakon koje se jedan avion srušio   FOTO:Hrvoje Jelavic/PIXSELL
Piše: Media Servis

 Između Donje Lomnice i Gradića pored Velike Gorice na nenaseljenom području srušio se MIG Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Samo prisebnost pilota Stanka Hrženjaka spriječila je veću tragediju. Avion se zapalio, pilot je namjerno napravio nekoliko krugova kako bi potrošio gorivo kako bi posljedice bile što manje, te je samo zahvaljujući njegovoj prisebnosti izbjegnut pad avion na obiteljske kuće, te velika tragedija.

"Tad sam bio na visini od 500 metara i letio sam brzinom od 400 kilometara na sat. Trebalo mi je još samo deset sekundi leta i oko 15 sekundi vremena da sletim, ispod mene su bile kuće pa sam ih prošao i katapultirao se na 20 do 30 metara od aviona. Zasad je sve ok",
rekao je Hrženjak.

Rušenje MIG-a ponovno je pažnju javnosti skrenulo na katastrofalno stanje ratnog zrakoplovstva i činjenicu da još nije donesena odluka o razvojnoj strategiji. Povuklo se i pitanje političke odgovornosti ministra obrane Ante Kotromanovića.

"Ono što mi sada mislimo je da je to bio tehnički kvar, znači da je bilo problema s avionom, ali moramo sačekati. Ja sam rekao da sam spreman podnijeti ostavku i kada puška "zašteka" na vojniku zato što sam ministar obrane i politička osoba moram tako razmišljati... Ja ću o tome sa svoja dva šefa porazgovarati i ipak bih sačekao određene informacije povjerenstva i nakon toga ću vas izvjestiti", rekao je Kotromanović.

MIG je prije rušenja sudjelovao u obilježavanju obljetnice Oluje u Kninu. Proslavu oslobođenja hrvatskog teritorija i završetka rata još jednom je zasjenila politika, točnije korištenje branitelja u političke svrhe. Govori premijera Milanovića i predsjednika Josipovića bili su isprekidani zviždanjem i skandiranjem.

"Neka nam dođu zviždati na Markov trg, to je mjesto gdje se zviždi, a ovo je mjesto gdje se poštuje sve one koji su pali za Hrvatsku"
, rekao je premijer.

Premijer je kasnije krivnju svalio na HDZ.

"To je sve metoda političke bore, ali dobro je da Hrvatska vidi kome je što sveto i da vidi razliku. To je moj dojam", poručio je Milanović.

Zvižducima dočekan Ivo Josipović još jednom je podsjetio da treba pobijediti i u miru:

"Znači da moramo pobijediti gospodarsku krizu, bijedu i sve nedemokratske tendencije koje prepoznajemo u društvu",
istaknuo je Josipović.

A da ovoj Vladi ne ide dobro u borbi s gospodarskom krizom pokazuje i novi pad kreditnog rejtinga. Tvrtka Fitch ne nazire izlazak iz recesije, a ekonomski stručnjak Ljubo Jurčić kaže da je pad rejtinga bio očekivan.

"Sad smo u situaciji broda bez kormilara i sad ovisimo o vremenskim uvjetima u Hrvatskoj i kretanjima u Europi. Ako ove godine vrijeme bude dobro ili loše onda će isto tako biti dobra poljoprivredna i turistička sezona, ako bude loše, bit će loše. Naš rezultat u 2014. tako ovisi o vremenskim prilikama i nažalost sada o situaciji u Rusiji, da li ćemo imati blokadu naših proizvoda u Rusiju ili ne", zaključuje Jurčić.

Ovoga tjedna na snagu je stupio i novi Zakon o radu, za Vladu jedan od ključnih zakona za izlazak iz krize. Za poslodavce je zakon slab pokušaj reformi, dok sindikati, ali i brojni građani ZOR vide kao nastavak smanjenja radničkih prava. U međuvremenu je kao top vijest predstavljen i dolazak Saudijskog princa teškog dvadesetak milijardi dolara na godišnji odmor. Ugostio ga je i predsjednik Josipović, a sve u nadi da će neki milijunčić biti uložen i u hrvatski turizam.