Brodsko-posavska

NOVA GRADIŠKA

Jedino rješenje za Novu Gradišku je obnova tvornice vode

Već dva tjedna od kada su obilne kiše i oborine potpuno ispunile potok Šumetlicu, a bujični vodotoci zamutili izvore iz kojih se crpi voda, stanovnici novogradiške Posavine nemaju pitke vode.

Ilustracija   FOTO:Ivica Galovic/PIXSELL
Piše: Republika.eu / Glas Slavonije

Problem opskrbe pitkom vodom ovdje postoji već godinama zbog više od tri desetljeća stare tvornice vode, a mogao bi se riješiti jedino potpunom obnovom dotrajalog vodoopskrbnog sustava. Posebice teško s problemom vode nose se obitelji s malom djecom.

''Očajni smo, jedva čekamo da nam voda dođe, da ne bude toliko žuta, da se normalno možemo okupati i da u njoj možemo okupati dijete'', rekla je za Glas Slavonije mlada majka petomjesečne bebe. Ona i suprug moraju kupovati vodu ne samo za piće nego i za kuhanje i pranje djeteta, što je dodatni namet na već osiromašeni kućni budžet, s obzirom na to da su oboje nezaposleni.

''Do sada smo dali oko 500 kuna za kupnju vode, jer bebu moramo dnevno kupati bar dva puta'', veli otac. Ništa lakše nije ni vremešnijim Novogradiščanima jer problem s pitkom vodom ovaj grad i okolicu tišti već godinama.

Isto tako naglašavaju kako voda i  kad dođe, ona nije za piće. Stanuju tu već gotovo trideset godina i istu ne piju. No, da se već desetak dana poduzima sve što je neophodno za pronalaženje rješenja, kao danonoćno ispiranje gotovo 100 kilometara cjevovoda, potvrđuje Klara Štefanović, voditeljica postrojenja za preradu pitke vode u tvrtki Slavča. Navodi kako već sada građani imaju vodu koja je bistra i koja se, premda još uvijek ne slovi kao zdravstveno ispravana, može koristiti za sve sanitarne potrebe u kućanstvu.

Dok se problem ne riješi, za više od 30.000 stanovnika pitka se voda razvozi vatrogasnim cisternama. A prekjučer su predstavnici Slavče zajedno sa stručnjacima Zavoda za javno zdravstvo ponovo obavili uzorkovanje vode čija bi analiza već danas trebala pokazati je li voda za piće. Međutim, ako problem s pitkom vodom ovih dana bude i riješen, značit će to samo kratkoročno rješenje, dok se dugoročno može očekivati tek za nekoliko godina. Kako doznajemo, projekt je u izradi, dokumentacija je pripremljena, a značajne i skupe zahvate gradnje nove vodospreme, izmjenu kompletnog cjevovoda..., rješavat će Hrvatske vode uz pomoć EU fondova.