Gospodarstvo

EKONOMSKA POLITIKA VODI SE NEPLANSKI

Vlada se vrti u krug kao mačka koja lovi svoj rep

U pokušaju spašavanja državnih financija Vlada će, čini se, posegnuti u primanja zaposlenih u državnom i javnom sektoru. Neki od 367 dodataka na plaću, otkrivenih centralnim obračunom plaća, mogli bi uskoro biti ukinuti. Da prostora za uštede ondje ima, jučer su dali naslutiti neki ministri, a provjerili smo što o tome misle stručnjaci, sindikalisti i građani.

Sjednica Vlade RH   FOTO:Marko Lukunić/PIXSELL
Piše: Media Servis

Do milijardu kuna uštedjelo bi se uvođenjem reda u dodatke na plaću kojih ima 367. Za vladajuće je to još jedna prilika za krpanje proračunskih rupa, dok se s druge strane proklamira želja za poticanjem potrošnje kako bi se kroz PDV punio proračun.

Da u javnom sektoru ima svega, slaže se ekonomist Ivan Lovrinović, no ipak ističe:

"Sva pažnja otkako je počela recesija isključivo je koncentrirana na državni proračun. U tom kontekstu se pojedini ministri natječu hoće li otkriti ovo ili ono, za to ponekad ima razloga, ali to ne rješava problem. Ako vi uštedite milijardu kuna jer ste otkrili čudne doprinose, a s druge strane vam padnu prihodi proračuna za 5 milijardi jer vam BDP pada, onda se vrtite u krug kao mačka koja lovi rep i padate u nesvijest", rekao je Lovrinović.

Da Vlada vodi ekonomsku politiku neplanski smatra sindikalist Ozren Matijašević.

Ti isti ministri koji sada najavljuju ukidanje dodataka na plaću potpisali su kolektivne ugovore u kojima su zajamčeni ti dodaci. Ovo nije dobar put reforme javnog sektora, poručuje Matijašević.

"Neodrživi trošak javnog sektora se svodi u normalne i održive okvire na način da se racionalizira odnosno da se smanjuju zaposleni u brojnim ministarstvima, agencijama, uredima koji služe samo sebi i drugo da se jedinice lokalne samouprave svedu u normalne okvire, a posebno politički svijet u tim jedinicama", rekao je Matijašević.

Oko najnovije ideje ušteda građani su podijeljeni. Na riječ javni i državni sektor prva asocijacija je prenapuhanost i za jedne je to dobar početak racionalizacije, no drugi smatraju da uštede treba tražiti drugdje.

"Neka štede na svojim plaćama, neka prodaju aute kojima se voze", mišljenje je jednog mladića.

"Ako netko radi više treba više i zaraditi, ima išteda kod njih koliko volite, neka krenu od sebe, a neka ostave liječnike i učitelje", dodala je jedna građanka.

"Javni sektor je prenapuhan i ne vidim kako bi se to moglo riješiti bez smanjenja troškova barem negdje, a bojim se da će se morati i otpuštati", smatra jedan muškarac.

"70 % nas koji radimo privatno nemamo nikakve dodatke, a mislim da bi trebalo da smo svi isti u ovoj situaciji, da napravimo nešto od ove države", slaže se s njim jedna žena.

Podijeljeni su, čini se, i u Vladi. Ministar obrazovanja Vedran Mornar smatra da plaće u prosvjeti nisu nešto na što bi trebalo prstom pokazivati…

"Ja mislim da je sa svim dodacima plaća nastavnika u osnovnoj i srednjoj školi vrlo vrlo mala, ja ne mogu tu napraviti ništa mi se moramo okrenuti zarađivanju novaca", rekao je Mornar.

Tko će i bez kojih dodataka ostati znat će se po završetku rebalansa proračuna, koji se očekuje na jesen.