Virovitičko-podravska

PROJEKT

Za Drvni centar 45 milijuna kuna iz EU

Ovo je projekt strateškog značenja i za regiju. Očekuje se kako će usluge koristiti i korisnici iz drugih zemalja u regiji, prije svega iz Mađarske i BiH, rekao je župan Tomislav Tolušić.

Ilustracija   FOTO:Dusko Mirkovic/PIXSELL
Piše: Republika.eu / Glas Slavonije

''Panonski drvni centar kompetencija'' projekt je Virovitičko-podravske županije, jedan od prvih koji će biti realiziran iz Strukturnih fondova EU-a. Centar će pružati usluge malim i srednjim poduzetnicima iz drvno-prerađivačkog sektora i to u svim fazama razvoja finalnih proizvoda od drva, odnosno proizvoda s većom dodanom vrijednošću, s naglaskom na inovacije. Vrijednost projekta je 44.701.237,17 kuna, a 99 posto bit će financirano iz Strukturnih fondova EU-a, dok Županija financira preostalih jedan posto. Partneri na projektu su VIDRA – Agencija za regionalni razvoj, Institut Ruđer Bošković i Šumarski fakultet u Zagrebu. Gradit će se u Poduzetničkoj zoni II i zapošljavat će šest radnika visoke stručne spreme.

Provedba projekta odvijat će se kroz 24 mjeseca. Centar će nuditi i usluge transfera tehnologije, izradu prototipa inovativnih proizvoda od drva, usluge produkt dizajna, dizajna pakiranja te usluge poslovnog savjetovanja i kreiranja robnih marki.

On će ujedno biti i poveznica između poduzetnika i znanstvene zajednice. Znanstveni partneri kroz projekt će dodatno opremiti laboratorije opremom koja će omogućiti istraživanje i razvoj novih proizvoda od drva s naglaskom na nanotehnologije i nove materijale. 

''Na pripremi projekta radili su dvije godine, bilo je uključeno mnogo dionika, uključujući članove drvnog klastera Viridis i izrađene su analize potreba gospodarstvenika kako bi se identificirale usluge koje će Centar pružati. Takav pristup razlog je što je projekt dobro razrađen u svim segmentima i ocijenjen visokom ocjenom, ali i još jednom potvrđuje da su kapaciteti agencije iz dana u dan sve razvijeniji i spremni na nove izazove'', zaključila je Natalija Havidić, ravnateljica Razvojne agencije VIDRA.