Politika

VRAĆANJE U PROŠLOST

Karamarko i HDZ žele Hrvatsku vratiti u komunizam!

Novac bi trebao dolaziti iz inozemstva. Problem je što bi ti investitori došli samo ako se smanje porezi i radnici budu jeftiniji, a Karamarko ne želi da HDZ to nadoknadi iz državnog proračuna ako dođe na vlast. Radije bi imao komunistički model gospodarstva gdje je sve državno, a on država. Pa dok ide, ide. Tako su krenuli svi diktatori!

Karamarko u društvu Račana i Mesića
Piše: Republika.eu / Dnevno.hr

Plan gospodarskog oporavka koji ima HDZ na čelu s Tomislavom Karamarkom jednostavno ne drži vodu. Bilo koji ekonomski stručnjak koji je malo po medijima bacio oko na utopijsku priču HDZ-ovog najpoznatijeg gospodarskog stručnjaka Đure Njavre zna da je to jednostavno prelijevanje "iz šupljeg u prazno". Iako cijeli plan najveće oporbene stranke još nije predstavljen, ono što smo zasad vidjeli je suludo i neizvedivo.

Ovakva kombinacija socijalističkog upravljanja državom pod maskom nacionalnog interesa kakvu Karamarkov tim predlaže ima samo dva završetka, povratak diktaturi ili totalni kolaps državnih financija. Reforma koji oni predlažu podijelenja je na nekoliko vrlo prepoznatiljivih stavki, već viđenih u garnituri Josipa Broza Tita. Krenimo od toga kako Karamarkovi stručnjaci misle smanjiti državne troškove.

To da će drugi upravljati, a mi nadzirati je FIKCIJA!

"Šumu agencija i zavoda treba pojednostaviti organizirati na način da mogu dijeliti zajedničke resurse i tako smanjiti troškove. Neke od njih je moguće organizirati kao javno-privatna partnerstva za koja bi država plaćala malo ili ništa, ali bi zadržala nadzor", kaže HDZ-ov glavni gospodarski kadar Njavro. Sad zamislite da imate tvrtku koja je počela poslovati kako spada nakon što ste ju vi preuzeli, ali imate neko strano tijelo koji vas cijelo vrijeme pritišće da bude po njegovome. To isto strano tijelo (čitaj Karamarko) nije vam dalo ni lipe, ali želi uvjetovati kako vi poslujete. U poslovnom svijetu postoji izraz za to, FIKCIJA! Javno-privatna partnerstva funkcioniraju samo ako država i privatnik daju jednako, a na kraju dana to privatniku mora biti i isplativo. Da bi njemu to bilo isplativo, država mora stalno pumpati novac. Njavro nikad nije objasnio niti otkud im novac, niti što bi točno uključivao državni nadzor tih partnerstva. Činjenica je da privatnici uvijek bježe od velikog državnog nadzora pa je ideja da će privatnici pristati i više nego nategnuto.

Kad će Karamarko uvesti radničko samoupravljanje?

I dok agencije i zavode žele pretvoriti u jedno veliko ograničenje, druge misle skinuti s lanca. Ako je vjerovati onomu što smo pročitali, ministre bi se trebalo pretvoriti u apsolutne vladare administracije preko kojih bi se donosile sve odluke na svakoj razini. Čini se da to uključuje i županije, općine i gradove. Znači li to da nam lokalna samouprava ne treba? Ako je to pak točno, tko će to reći onim desecima tisuća građana koji za nju rade. Čini se da su Karamarko i njegov tim došao do suverenog stava da ništa ne treba ostaviti u rukama Hrvata (s iznimkom njihovih ruku). Kako znamo? Jednostavno, naše državne tvrtke ići će u ruke stranicma. Mislite da će ih prodati? Ne, ne. On će dovesti europske stručnjake da vode naše tvrtke. Tvrtke koje brinu o opskrbi plina, nafte, električne energije, zatim, vode, tračnice, ceste i šume nikako ne mogu u privatizaciju. Takvo političko licemjerstvo je neviđeno. Kako se itko može sam sebe nazvati desničarom i zalagati se za kompletnu nacionalizaciju tvrtki? Zadnji koji se proslavio po tome bio je Josif Staljin. Zar Karamarko zbilja misli da će strani ulagači trčati u državu gdje vlada socijalistični model gospodarstva? U ovoj gospodarskoj nebulozi nedostaje samo još radničko samoupravljanje.

Povećat će plaće, ali ukinuti javnu rasvjetu?

Ali to još nije sve. Karamarko želi smanjiti porez na dohodak, u narodu poznat kao prirez. Joj znate, to vam je onaj dio plaće kojim punite gradski proračun. Zato imate javnu rasvjetu, javni prijevoz, škole i slično. Smanji li se prirez, vi ćete imati veću plaću na računu, ali vaše dijete neće iću u osnovnu školu u vašoj općini jer će ona postati škola od prvog do četvrtog rareda( za profesore do 8. razreda jednostavno neće imati novca). Naravno, to je najgori scenarij, ali u mjestima od posebne države skrbi je to realnost. Da bi ta područja uopće preživjela, bogatije lokalne samouprave svake godine izdvajaju sredstva iz svog proračuna i daju u Fond za poravnjanje koji ga ona prosljeđuje područjima od posebne državne skrbi. Ako se manji prirez, smanjuje se i Fond, a onda općine i gradovi počinju nestajati. Pitanje je samo misli li Karamarko prvo izbrisati njih ili pustiti da ih uništi manjak novca. Ili jednostavno više neće biti rasvjete pa će Karamarko imati izliku uvesti policijski sat.

Kako će izvući sredstva iz EU sad, a nije znao prije?

Za kraj, Karamarko spominje isključivo jedan način na koji će strani kapital doći u Hrvatsku. On misli većinu svojih strateških projekata financirati iz EU fondova. Problem je to što Hrvati ne znaju pisati projekte i uzeti lovu od EU. U to možete biti sigurni jer to nismo uspjeli ni dok smo imali pristup predpristupnim fondovima. Tada smo bili jedina država koja je bila pred članstvo, što znači da smo se za novac iz tih fondova natjecali sami sa sobom. Ako tada nismo uspjeli, zar Karamarko zbilja misli da sad možemo konkurati s jednom Francuskom, Njemačkom i slično. Naravno, Karamarkov veliki plan prestaje tu i nigdje se ne spominju strani investitori koji bi trebali doći tu. Nemaju zašto doći kad je jednino što njima nudi zapravo smanjenje parafiskalnih nameta(iako još nije navedeno kojih). I dalje imamo najveće poreze za poduzetnike u cijeloj regiji.

Tehnički gledano, naša državna uprava nije prevelika, samo je prespora i nekvalificirana. Optuštanje nije rješenje. Rješenje za taj problem je edukacija. Što se tiče poduzetnika, jednostavno nije moguće da oni niknu sami od sebe, a državni poticaji ne pomažu. Novac bi trebao dolaziti iz inozemstva. Problem je što bi ti investitori došli samo ako se smanje porezi i radnici budu jeftiniji, a Karamarko ne želi da HDZ to nadoknadi iz državnog proračuna ako dođe na vlast. Radije bi imao komunistički model gospodarstva gdje je sve državno, a on država. Pa dok ide, ide. Tako su krenuli svi diktatori!

IZVOR: Dnevno.hr