Ostalo

DRAGIČEVIĆ

Poslodavci izigravaju Zakon o radu

Poslodavci su već našli načina da izigraju Zakon o radu, posebno u dijelu zapošljavanja na određeno vrijeme - upozorava predsjednik Sindikata metalaca Vedran Dragičević.

Vedran Dragičević   FOTO:Robert Anic/PIXSELL
Piše: Media Servis

"Iako odredba kaže kako se ugovori o radu na određeno vrijeme mogu potpisivati samo u iznimnim slučajevima i uz konkretna objašnjenja , poslodavci to ne primjenjuju. Tako je u ovoj godini čak 96 posto radnika zaposleno na određeno vrijeme" upozorava Dragičević.

"U 8.mjesecu je u Hrvatskoj ove godine zaposleno 10,717 ljudi, a od toga broja samo njih 900 je na neodređeno" upozorava predsjednik sindikata metalaca Vedran Dragičević na današnji Dan borbe protiv prekarnog (nezaštićenog, slabo plaćenog) rada.

Upravo kako bi spriječili poslodavce da ovako varaju na odredbama zakona Sindikat metalaca poziva kolege da zatraže izmjene Kolektivnog ugovora sa novim smjernicama.

"Moramo staviti ograničenje na ugovore o radu na određeno vrijeme, 20 % od broja zaposlenih. Isti takav je problem sa agencijskim radnicima koje smo mi odlučili ograničiti na 5 % u određenim poduzećima."

Iako su svjesni kako poslodavci ne moraju prihvatiti izmjene već potpisanih kolektivnih ugovora, Dragičević kaže kako će se upotrijebiti sindikalni pritisak. Dodaje kako je ovo jedini način kako bi se radnicima pružila sigurnost na njihovim radnim mjestima.