Razno

DONOSIMO 5 RAZLOGA

Zašto je ponekad dobro isključiti mobitel?

Mobilna tehnologije promijenila je naš život iz temelja. Pa iako mobiteli imaju svoje pozitivne strane i omogućuju nam pristup različitim informacijama u svakom trenutku, istovremeno nas 'tjeraju' da uvijek budemo u tijeku sa zbivanjima, što zna biti iznimno stresno. Evo nekoliko razloga zašto je dobro s vremena na vrijeme isključiti se iz tog začaranog kruga

Ilustracija   FOTO:savjetnica.com
Piše: Republika.eu / Zadovoljna.hr

1. Smanjit ćete stres i bolje ćete spavati

Jeste li i vi jedna od onih osoba koja je uvijek dostupna svome šefu 24 sata dnevno, sedam dana tjedno? I onda se pitate zašto ste pod stresom? Određena očekivanja da budete nekome na usluzi i bez stalnog zvanja i SMS-anja pojačat će vaše razine stresa, dok će vas stalno uznemiravanje dovesti u stanje frenzičnosti. Isto vrijedi i za prijatelje i članove obitelji koji ne razumiju da vam je potreban odmor od neprestane komunikacije.

2. Postat ćete odgovorniji 

Mobiteli nam omogućavaju da se javljamo dragim ljudima u bilo kojem trenutku. No mobilna tehnologija nam omogućava i da se 'izvučemo' od dogovorenih obaveza u posljednji trenutak.  

5. Odmorit ćete oči 

Ako osam sati buljite u računalo na poslu, oči su vam vjerojatno nadražene, suhe i crvene kad se vraćate kući. Mnogo gore prolaze oni koji dan i noć provode uz manje ekrane pametnih telefona. Odvojite se (ponekad) od mobilnog ljubimca i odmorite oči. 

4. Imat ćete kvalitetniju komunikaciju

Stalna mobilna dostupnost – kako putem zvanja, tako i kroz tekstualne poruke – smanjuje našu vještinu za komunikaciju uživo. Uočeno je na globalnoj razini da se ljudi sve rijeđe nalaze oči u oči te biraju komunikaciju putem društvenih mreža. Čak i kada se nađu na istome mjestu, većina poseže za svojim mobitelima kako bi provjerila e-mailove, poruke i status drugih prijatelja na Facebooku.

5. Imate ćete više energije 

Neke studije pokazuju da držanje mobilnih uređaja u neposrednoj blizini tijela – npr. džepovima hlača i torbicama priljubljenima uz odjeću, može smanjiti količine testosterona u tijelu. Ovaj je hormon nalazi se u organizmu oba spola, a iznimno je važan za muškarce i povezan s njihovim razinama energije. 

Izvor: Zadovoljna.hr