Kino & Film

12. IZDANJE

Projekcijom filma "Ničije dijete" počeo Zagreb film festival

Projekcijom filma Ničije dijete sinoć je u kinu Europa otvoreno 12. izdanje Zagreb Film Festivala. Festival su otvorili direktor Boris T. Matić i izvršni direktor Hrvoje Laurenta...

Konferencija za medije povodom 12. Zagreb Film Festivala   FOTO:Slavko Midžor/PIXSELL
Piše: Media Servis

Okupljene je prije projekcije filma pozdravio redatelj Ničijeg djeteta Vuk Ršumović, a nakon projekcije na pozornici mu se pridružio ostatak filmske ekipe - scenaristica Ana Tomović, glavni glumci, dječaci Denis Murić i Pavle Čemerikić, producet Miroslav Mogorović, koproducentica Ankica Jurić Tilić, snimatelj Andrej Hamović i asistent redatelja Szabolcs Tolnai.

I ove godine na ceremoniji otvaranja ZFF-a dodijeljena je Nagrada Albert Kapović. Nagrada je dodijeljena redatelju, producentu, osnivaču ZagrebDoxa i Factuma te redovnom profesoru na Akademiji dramske umjetnosti Nenadu Puhovskom za njegov izniman doprinos proizvodnji i promicanju dokumentarnog filma. Festival će se održati na ukupno šest lokacija. Kao i proteklih godina programe ZFF-a donose digitalizirana kina Europa, Tuškanac i MSU, te Zagrebački plesni centar i Zagrebačko kazalište lutaka, a nova lokacija aktualnog izdanja je Dokukino KIC u Preradovićevoj 5.

Glavni međunarodni natjecateljski program ove godine donosi 40 dugometražnih i kratkih, igranih i dokumentarnih razloga za odlazak u kino, a oni stižu iz svih krajeva svijeta (od Islanda do Indonezije), dok će se u programu Kockice prikazati 12 naslova koji čine presjek domaće kratkometražne produkcije.

Kao i prijašnjih godina, ZFF donosi nekoliko stalnih popratnih programa: Moj prvi film u selekciji filmskog kritičara Nenada Polimca donosi prvijence slavnih rumunjskih novovalovaca, Bibijada će opet uveseljavati klince čudesnim filmskim avanturama koje nam ove godine stižu iz Danske, a izuzetno popularan program Velikih 5 i ove će godine na platna donijeti nove uspješnice iz Španjolske, Francuske, Italije, Njemačke i Velike Britanije. U programu Dan LUX filma moći će se pogledati finalisti nagrade Europskog parlamenta za postignuća u kinematografiji, a Retrospektiva Dereka Jarmana, u suradnji s Queer Zagrebom donosi izbor filmova britanskog queer-punk filmaša.