Svijet

SIEMENS

Traži novih 14 milijuna eura za energetski kabel između Crne Gore i Italije

Trafo-stanica je dio budućeg energetskog kabela za Italiju, a bilo je predviđeno da košta 22 milijuna eura i da bude završena sredinom 2016. godine.

Ilustracija   FOTO:Jens Kalaene/DPA/PIXSELL
Piše: Republika.eu / Vijesti

Tvrtka Siemens, koja gradi trafo-stanicu za potrebe Crnogorskog elektroprijenosnog sustava (CGES) u Lastvi Grbaljskog, zatražila je aneks ugovora jer smatraju da bi izgradnja mogla koštati više za dodatnih 14 milijuna eura i da bi dodatni radovi mogli odgoditi završetak gradnja i do 500 dana.

Razlog zbog kojeg Siemens traži izmjene ugovora je taj što je zemljište na kojem treba graditi trafo-stanicu premekano i nije onakvo kakvo su očekivali prema goeloškim podacima koje su dobili od Elektroprijenosa. Prema njihovom mišljenju potrebno je iskopati puno više zemlje nego što je planirano i donijeti puno veće količine kamena kako bi osigurali stabilnost tla. Zbog svega toga, kao i zbog odlaganja iskopanog zemljišta, očekuju mnogo veće troškove pa žele da im se oni nadoknade izmjenama ugovora.

Predsjednik odbora direktora CGES-a Dragan Laketić potvrdio je Vijestima da problem postoji i da su počeli pregovore sa izvođačem radova kako bi ih riješili.

''Ti zahtjevi za povećanjem cijene radova i produženjem roka su maksimalistički i ne vjerujem da će biti toliki. Tek sada trebamo analizirati koliko će koštati dodatani radovi i koliko to može utjecati na konačan iznos i rokove. Svi pregovori sa Siemensom bit će vođeni na osnovu ugovora i međunarodnih pravila za ovakve poslove'', rekao je Laketić.

IZVOR: Vijesti