EU

UNIJA TRŽIŠTA KAPITALA

Povjerenik Hill: financije moraju biti u službi gospodarstva

Danas je u Bruxellesu povjerenik Hill otvorio konferenciju na visokoj razini Financije za rast: prema uniji tržišta kapitala. Tom je prilikom iznio svoje prioritete u svojstvu povjerenika zaduženog za financijsku stabilnost, financijske usluge i uniju tržišta kapitala.

Ilustracija   FOTO:Daniel Reinhardt/DPA/PIXSELL
Piše: Media Servis

Konferencija će se baviti načinima poticanja rasta, povezivanja javnog i privatnog financiranja, povećanja mogućnosti financiranja na raspolaganju poduzećima te dugoročnog vraćanja gospodarstva na pravi put.

Povjerenik Hill izjavio je:

"Dobra regulativa temelj je financijske stabilnosti. Upravo je nedostatak regulative pridonio financijskoj krizi. No trenutno financijskoj stabilnosti prijeti nešto drugo: nedostatak rasta. Predsjednik Juncker s pravom je kao svoj glavni prioritet naveo otvaranje radnih mjesta i rast. Stoga ću kao povjerenik svemu što radim prilaziti s gledišta radnih mjesta i rasta. […] Svima nam je u interesu imati uspješan, konkurentan sektor financijskih usluga. Ne možemo ojačati gospodarstvo ako su nam financijske usluge slabe. Želim da se financijske usluge smatraju jednom od glavnih sastavnica gospodarstva, a ne da budu izolirane od širokog društva. […] Namjeravam iznijeti prijedloge za uspostavu unije tržišta kapitala. Bit će to projekt za svih 28 država članica EU-a. […] Moje su namjere jasne: želim pridonijeti iskorištavanju trenutno zamrznutog kapitala diljem Europe te ga upotrijebiti na korist europskih poduzeća, naročito malih i srednje velikih. Upravo je u tom smislu važna unija tržišta kapitala, novi izazov za jedinstveno europsko tržište."