Društvo

IZLOŽENOST MLADIH DROGAMA

Mjesec borbe protiv ovisnosti u Hrvatskoj

Udruga Pragma, povodom Mjeseca borbe protiv ovisnosti koji se obilježava od 15. studenoga do 15. prosinca, organizira niz radionica i predavanja u Krapini, Kutini i Zagrebu.

Ilustracija   FOTO:Kristina Stedul-Fabac/PIXSELL
Piše: Media Servis

Cilj je osnaživanja djece i mladih u smjeru nekonzumiranja sredstava ovisnosti.

U Mjesecu borbe protiv ovisnosti poseban naglasak će biti na informiranju roditelja o ranoj pomoći djeci i važnosti roditeljskog znanja o ovisnostima. Rani znakovi za pojavu ovisnosti mogu biti povučenost i sramežljivost ili agresivno i impulzivno ponašanje djece i mladih, loše akademsko postignuće; nedostatan i loš nadzor roditelja, izloženost korištenju sredstava ovisnosti od strane roditelja ili braće i sestara; loši obiteljski odnosi; nejasna ili nepostojeća politika škole koja podupire nekorištenje sredstava ovisnosti, dostupnost droga i alkohola u školi i oko nje; nedostatak akademskih i/ili rekreacijskih programa za djecu i mlade u izvanškolskom vremenu i vikendima.

Tako je Pragma svim osnovnim i srednjim školama u Hrvatskoj poslala 'Kviz znanja o ovisnostima' koji u obliku natjecanja (točnih i netočnih odgovora) govori o ovisnostima o alkoholu, cigaretama i drogama i čestim mitovima s kojima se susreću roditelji.

Projekt 'Pomak' se provodi uz potporu Ministarstva socijalne politike i mladih i uz partnerstvo Centra za socijalnu skrb Zagreb i Udruge sudaca za mladež, obiteljskih sudaca i stručnjaka za djecu i mladež.