Gospodarstvo

DOGOVARANJE CIJENA NA ŠTETU GRAĐANA

Sastanak ministra Vrdoljaka i predstavnika trgovaca naftnih derivata

Ministar Ivan Vrdoljak sastao se danas u Ministarstvu gospodarstva s predstavnicima najvećih trgovaca naftnim derivatima u Hrvatskoj.

Ivan Vrdoljak   FOTO:Marko Mrkonjic/PIXSELL
Piše: Media Servis

Tom prigodom najavio je da će Ministarstvo do kraja ove godine donijeti Uredbu o obveznom izvještavanju o cijenama naftnih derivata te promjenama cijena. Uredbom se želi dodatno potaknuti tržišno natjecanje, putem konkurentnih cijena i usluga, ali i izbjeći eventualno dogovaranje cijena naftnih derivata na štetu građana. U cilju dodatne zaštite potrošača, Ministarstvo gospodarstva će vrlo skoro pokrenuti portal, ali i aplikaciju za sve vrste mobilnih uređaja, o cijenama i kvaliteti goriva na prodajnim mjestima u Hrvatskoj. 

Osim što će tako interesi potrošača biti još više zaštićeni, jer će u svakom trenutku imali potpunu informaciju o cijenama motornih goriva u bilo kojem dijelu Hrvatske, također će se potaknuti tržišno natjecanje i ulaganja u maloprodaji naftnih derivata, priopćilo je Ministarstvo gospodarstva.

Nakon deset mjeseci primjene novog Zakona o tržištu nafte i naftnih derivata prema kojem se cijene naftnih derivata u  Hrvatskoj formiraju slobodno, ministar Vrdoljak je upozorio na uočene previsoke marže u trgovini naftnim derivatima te naglasio da vrlo skoro očekuje i njihovo snižavanje. 

Trgovcima motornim gorivima ministar je najavio i stalne te pojačane kontrole kvalitete naftnih derivata na benzinskim postajama u cilju osiguranja najkvalitetnijeg goriva hrvatskim građanima te konkurentnih cijena u odnosu na zemlje u okruženju.