Požeško-slavonska

POSLOVANJE PREKO DISTRIBUTERA

Zvečevo u devet mjeseci ove godine povećalo gubitke

Zvečevo d.d. iz Požege u obračunskom razdoblju siječanj - rujan ove godine povećalo je gubitke u odnosu prema prvih devet mjeseci prošle godine.

Ilustracija   FOTO:Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
Piše: Republika.eu / Glas Slavonije

Prema izvješću Uprave Zvečeva d.d. objavljenom na Zagrebačkoj burzi, nekonsolidirani gubitak u prvih devet mjeseci ove godine iznosio je 12,08 milijuna kuna, za razliku od ostvarenih 7,5 milijuna gubitka u istom razdoblju 2013. godine.

Kako ističu iz uprave tvrtke, u tom je razdoblju ostvaren financijski pad prihoda od prodaje konditorskih proizvoda i prihoda od trgovačke robe na domaćem tržištu zbog ukidanja vlastite prodaje i distribucije te prelaska na rad preko distributera. Smanjenje prihoda ostvareno je u prvom kvartalu, a u drugom i trećem kvartalu trend se ipak promijenio. U odnosu pak prema istom razdoblju prethodne godine, porasli su prihodi od prodaje alkoholnih pića, kako u Hrvatskoj tako i inozemstvu.

U Upravi dalje navode da zbog zamjene modela prodaje nije moguće u cijelosti komparirati financijske pokazatelje u istom razdoblju prethodne godine. Pritom dodaju da će se učinci prelaska na rad preko distributera ostvariti tek u sljedećoj, 2015. godini. Lošiji razultati objašnjavaju se i rastom cijena osnovnih sirovina za konditorsku industriju, što je uzrok viših troškova proizvodnje po jedinici proizvoda nego u usporednom razdoblju prethodne godine. 

No, do kraja godine Uprava Zvečeva očekuje poboljšanje rezultata poslovanja, posebno zbog novog božićnog asortimana. Uz to, nastavljen je inovacijski ciklus u grupi jakih alkoholnih pića s povećanjem dodane vrijednosti, a koja se planiraju plasirati na tržište Hrvatske i BiH u prosincu ove godine. Pred dovršetkom je i gradnja nove kotlovnice kojom će se znatnije racionalizirati korištenje energije i u končanici postići učinkovitija proizvodnja.