Društvo

23. OBLJETNICA

Josipović čestitao Dan Hrvatskog ratnog zrakoplovstva

Povodom obilježavanja 23. obljetnice Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane, predsjednik RH i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Ivo Josipović uputio je čestitku pripadnicama i pripadnicima Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane, vojnicima, časnicima, državnim službenicima i namještenicima.

MIG   FOTO:Dino Stanin/PIXSELL
Piše: Media Servis

"Čestitam Vam Dan Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane, i u ime svih građana Republike Hrvatske zahvaljujem na Vašem doprinosu sigurnosti građana i države.

Hrvatsko zrakoplovstvo i protuzračna obrana svojim sudjelovanjem u operacijama i misijama međunarodnih organizacija, NATO saveza, Europske unije i Ujedinjenih naroda, kao i putem suradnje s partnerskim i susjednim državama, doprinosi sigurnosti cjeline hrvatskog zračnog prostora i zračnog prostora naših saveznika te promiče razvoj povjerenja između država našeg bližeg i daljeg okruženja. Uz školovanje, obuku i uvježbavanje za obavljanje zadaća nadzora i zaštite suvereniteta Republike Hrvatske u zračnom prostoru, naše zrakoplovne snage, u suradnji s civilnim organizacijama, spremno pomažu građanima u slučajevima nesreća.

Neizostavno je naglasiti da su znanje i iskustvo koje se prenosi na pripadnike zrakoplovnih snaga partnerskih država, putem međunarodnog mentoriranja ili školovanja u pilotskoj školi ¨Rudolf Perišin¨, prepoznati i od strane nadležnih tijela NATO-a i Europske unije.

Dosadašnja i buduća uloga hrvatskih zračnih snaga u cjelovitom sustavu nacionalne sigurnosti i obrane, ukazuju na potrebu daljnjeg sustavnog ulaganja u održavanje i nadgradnju postojećih sposobnosti ove grane Oružanih snaga Republike Hrvatske, što je prepoznato i navedeno u našim strateškim dugoročnim planskim dokumentima iz područja obrane.

I ovom prigodom prisjećamo se i odajemo počast svim poginulim i preminulim pripadnicima HRZ-a i PZO-a, svim sudionicima obrambenoga Domovinskog rata te iskazujemo zahvalnost članovima njihovih obitelji“, stoji u čestitki predsjednika Josipovića.