Kino & Film

USPJEH KOPRODUKCIJE

Kokoška osvojila europskog Oscara

Njemačko-hrvatska koprodukcija Kokoška redateljice Une Gunjak, osvojila je Europsku filmsku nagradu za najbolji kratkometražni film.

Ilustracija   FOTO:Dusko Marusic/PIXSELL
Piše: Media Servis

Radnja Kokoške odvija se 1993. u okupiranom Sarajevu, a govori o šestogodišnjoj djevojčici Selmi kojoj otac kao rođendanski poklon šalje kokoš. Film je u potpunosti snimljen u Zagrebu, u hrvatskoj organizaciji. Režiju i scenarij filma potpisuje Una Gunjak, direktor fotografije je Matthias Pilz, montažerka je Anja Siemens, a skladatelj je Bernd Schurer.

Producentica je Jelena Goldbach iz njemačke producentske kuće Zak Film Productions, a hrvatski koproducent je Siniša Juričić iz Nukleus filma. Film je sufinanciran sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra i grada Zagreba.

Kokoška je dosad osvojila više od 20 festivalskih nagrada, a uvrštena je u međunarodnu konkurenciju kratkometražnih filmova prestižnog Sundance Film Festivala, jedne od najznačajnijih smotri nezavisnog filma u SAD-u koju je 1984. godine osnovao Robert Redford.

Hrvatska publika može ovaj film pogledati na Maratonu kratkometražnih filmova koji se održava u 29 kina diljem Hrvatske.