Virovitičko-podravska

RAZVOJ PODUZETNIŠTVA

Centar u virovitičkoj Poduzetničkoj zoni II bit će realiziran iz EU fondova

Centar će pružati usluge malim i srednjim poduzetnicima iz drvno-prerađivačkog sektora u Hrvatskoj i regiji, i to u svim fazama razvoja finalnih proizvoda od drva, odnosno proizvoda s većom dodanom vrijednošću, s naglaskom na inovacije.

Ilustracija   FOTO:Marijan Susenj/PIXSELL
Piše: Media Servis

Centar koji će biti izgrađen u virovitičkoj Poduzetničkoj zoni II jedan je od prvih projekata koji će biti realiziran iz strukturnih fondova EU u okviru Poziva za dostavu projektnih prijava "Shema bespovratnih sredstava za poslovnu infrastrukturu" iz Operativnog programa Regionalna konkurentnost 2007. - 2013.

Ukupna vrijednost projekta čija će se provedba odvijati tijekom 24 mjeseca je 44.701.237,17 kn, a 99 posto vrijednosti projekta bit će financirano iz strukturnih fondova EU, dok Virovitičko-podravska županija kao nositelj projekta financira razliku od jedan posto.

Na danas održanoj Svečanosti lansiranja EU strukturnog projekta vrijednog preko 44 milijuna kuna 'Panonskog drvnog centra kompetencija' okupili su se predstavnici Virovitičko-podravske županije, Instituta Ruđer Bošković i Šumarskog fakulteta.

''Ovaj projekt je od velike važnosti i za Hrvatsku i Virovitičko-podravsku županiju. On ukazuje na suradnju znanstvenika, lokalne zajednice i industrije, a to je vrsta suradnje na kojoj naš Institut radi unazad nekoliko godina. Danas je nemoguće govoriti ili o gospodarstvu ili o znanosti jer zapravo jedno bez drugog ne ide i ta je suradnja zapravo jedina šansa za oporavak našeg gospodarstva'' - zaključio je ravnatelj IRB-a Tome Antičić koji je istaknuo da je jačanje suradnje s gospodarstvom glavni smjer u kojem znanstvenici iRB-a intenzivno rade posljednjih nekoliko godina.

''Ovo je najveći projekt ovog tipa u RH, projekt od strateškog značaja ne samo za Hrvatsku, nego i za čitavu regiju. Naša županija jedna je od najdjelotvornijih u privlačenju novca iz fondova Europske unije, a Panonski drvni centar kompetencija trenutno je najveći projekt takvog tipa u Hrvatskoj. Nismo izabrani slučajno i nismo gotovo 45 milijuna kuna od EU-a dobili slučajno, budući da se kod nas, u bližem susjedstvu nalazi 70 posto drvne industrije u državi" rekao je Virovitičko-podravski župan, Tomislav Tolušić.