Požeško-slavonska

PLETERNICA

Otvorena nova knjižnica vrijedna 12 milijuna kuna

Jedan od gradova koji ima najbrži razvoj infrastrukture i društvenog standarda u Požeško-slavonskoj županiji - Pleternica.

Ilustracija   FOTO:Marijan Susenj/PIXSELL
Piše: Republika.eu / Glas Slavonije

Za svoj rođendan grad Pleternica dobio je i vrlo vrijedan poklon - novu gradsku knjižnicu i čitaonicu vrijednu 12 milijuna kuna. Ispred knjižnice postavljena je bista Ivanu Švearu, povjesničaru i piscu prve hrvatske povijesti na hrvatskom jeziku, koji je kao svećenik služio u obližnjoj župi Sesvete. “Hrvatska knjižnica i čitaonica Pleternica osnovana je 1907. godine. Ljudski rod bez pisane riječi, bez knjige gotovo je nezamisliv”, istaknuo je Franjo Novak, ravnatelj pleterničke knjižnice, zahvalivši bivšem gradonačelniku i saborskom zastupniku Franji Luciću i Ministarstvu kulture koje je financiralo projekt.

U ime Ministarstva kulture svečanosti je nazočila pomoćnica ministrice mr. sc. Vesna Jurić Bulatović, koja je zajedno s Franjom Lucićem i gradonačelnicom Antonijom Jozić prerezala vrpcu.

U dvorani nove knjižnice održana je i svečana sjednica Gradskog vijeća Pleternice, na kojoj je gradonačelnica Jozić iznijela podatke o razvoju grada u protekloj godini, a zajedno s predsjednikom Vijeća Marijanom Aladrovićem uručila i plakete počasnim i zaslužnim građanima, tvrtkama i ustanovama.

Sjednicu su uveličali Mješoviti pjevački zbor Glazbene škole Požega, Tamburaški orkestar navedene škole te violončelistica Ana Rucner, koja je nastup završila Odom radosti.