Crna kronika

PRIPREMNO ROČIŠTE NA ŽUPANIJSKOM SUDU U OSIJEKU

Uskoro kreće suđenje bivšim šefovima PU vukovarsko-srijemske

Bivši načelnik PU vukovarsko-srijemske Blaž Topalović, njegov zamjenik Mato Kirchbauer te još 11 osoba uskoro će se naći na optuženičkoj klupi. U utorak će se, naime, na Županijskom sudu u Osijeku održati pripremno ročište nakon kojeg bi se moglo doznati kada će započeti i suđenje.

Bivši načelnik PU vukovarsko-srijemske Blaž Topalović priveden je u kolovozu 2013.   FOTO:Marko Mrkonjić/PIXSELL
Piše: Republika.eu / Glas Slavonije

Podsjetimo, Topalović i njegov zamjenik terete se za kaznena djela trgovanje utjecajem, zloporabe položaja i ovlasti, davanje mita za trgovanje utjecajem, poticanje na zloporabu položaja i ovlasti te poticanje na trgovanje utjecajem. 

Optužnica je podignuta u kolovozu prošle godine. USKOK tadašnjeg načelnika PU Vukovarsko-srijemske, zamjenika načelnika, policajca za suzbijanje organiziranog kriminaliteta PU Vukovarsko-srijemske i petookrivljenog načelnika Postaje prometne policije Osijek, tereti da su, u više navrata tijekom 2013. godine, samostalno ili zajedno sa šestookrivljenim i sedmookrivljenim policajcima, na traženje ostalih okrivljenika, poduzimali određene protuzakonite radnje. Od nadležnih policajaca tražili su da ne sankcioniraju osobe koje su počinile prekršaje.

Kako navodi Glas Slavonije, jedno od bizarnijih djela za koje se tereti bivši pomoćnik načelnika Mato Kirchbauer je i mito u obliku 22 kilograma graha. Kirchbauer je optužen da je na zahtjev M.N.-a urgirao na graničnom prijelazu Ilok da se u Srbiju puste njezini državljani koji su radili u Srijemskim Lazama na postavljanju parketa, a u Hrvatskoj nisu imali prijavljen boravak.