Ostalo

MILANOVIĆ

I OPG-i i obrtnici će biti obuhvaćeni mjerama tečaja franka

Premijer Zoran Milanović podnio je izvješće o sastancima Europskog vijeća održanih u 2014. godini. No, rasprava u Saboru bila je o svemu samo ne o tome - budući da su zastupnici, pogotovo oporbeni, iskoristili priliku ne bi li premijera podsjetili na stanje u kojoj se Hrvatska danas nalazi.

Zoran Milanović   FOTO:Patrik Macek/PIXSELL
Piše: Media Servis

Radnici su već navikli na to da im tvrtke ostvaruju dobit, ali za to ne primaju veću plaću, rekao je nezavisni Branko Vukšić koji je upozorio na stanje u kojem se Hrvatska nalazi.

"Rekli ste da pročitam Pickettyja. Pročitao sam ga. Loša knjiga, nije dobra knjiga. Uostalom, čitajte Žižeka i njegovo mišljenje o Pickettyju. Picketty je neoliberal, malo nježniji neoliberal, ništa drugo", rekao je Vukšić. "Reći da je taj čovjek neoliberal je kao reći za papu da je komunist. Nije komunist. Kao ni što on nije neoliberal", odgovorio je Milanović. Na kritike HDZ-ovog Ivana Šukera da je HNB propustio upozoriti građane koji imaju kredite u švicarskim francima na moguće scenarije, Milanović je ustvrdio da je riječ o propustu izvršne vlasti.

"A narodna banka ima ustvari dva zadatka: Da skinemo sve te misterije: inflacija i tečaj kune prema euru. I to je u deviznim rezervama koje imamo najveća i ključna brana rastu tečaja eura i stabilnosti onih koji imaju stambene kredite u eurima. Kroz tu se liniju ne može proći", rekao je Milanović. Premijer je također potvrdio i kako je dao nalog ministru financija da se promjenama Zakona o kreditnim institucijama pomogne i OPG-ovima i obrtnicima s kreditima u švicarcima.

"Dakle, ja sam već dao nalog ministru financija da u proceduri izmjena zakona o kreditnim institucijama koji je pred Saborom, iz nekih drugih razloga uskladbe sa europskim pravom, da se unese i ova izmjena, tako da će ljudi koji formalno nisu građani, dakle fizičke osobe, obrtnici i OPG-i ali koje opet nemaju niti status korporacija, da budu također obuhvaćeni ovim mjerama, dakle da se i za njih primjejuje isto pravilo tečaja švicarskog franka od 6,39", kaže Milanović.