Društvo

HZJZ

U Hrvatskoj vrhunac epidemije gripe

Prema podacima koje je Hrvatski zavod za javno zdravstvo prikupio od sezone početka gripe do danas, oboljelo je oko 36.000 osoba od virusa gripe. Više od polovine prijava stiglo je u posljednja dva tjedna, a najveći broj oboljelih je iz Zagreba i zagrebačkog prstena. Uglavnom se radi o odraslim osoba, a trećina oboljelih čine djeca predškolske i školske dobi. Goranka Petrović, epidemiologinja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo:

Ilustracija   FOTO:Robert Anic/PIXSELL
Piše: Media Servis

"Prema podacima koje smo danas prikupili, prijavljeno je više od 36.000 oboljelih. Pri čemu je veliki dio prijava stigao iz područja Zagreba i Zagrebačke županije," rekla je epidemiologinja HZJZ Goranka Petrović. Simptomi gripe su naglo nastala visoka temperatura, s jakom glavoboljom te bolovima u mišićima i zglobovima.

Epidemiologinja Petrović apelira na ostanak oboljelih kod kuće kako bi izbjegli moguće komplikacije, ali i zarazili zdrave osobe. Ciljepljenje u sezoni gripe ne može sa sigurnošću zaštiti osobu od virusa, s obzirom da je osoba možda već zaražena njime.


Kako bi se spriječilo daljnje širenje virusa gripe, važna je higijena ruku te prozračivanje prostorije, ističe epidemiologinja Goranka Petrović.

"Cijepljenje naravno ima puno veću učinkovitost kada se osoba cijepi prije nogo što anstupi sezona gripe. Sada se osoba može cijepiti, ali pitanje je li zaražena virusom pa u principu to cjepivo neće stići stvoriti potrebnu zaštitu," rekla je epidemiologinja Petrović.