Društvo

ZASTUPNICI UPOZORILI

Hrvatsko selo propada, poljoprivreda umire u tišini

Sabor je sjednicu nastavio raspravom o Prijedlogu Zakona o poljoprivredi kojim se po prvi puta stvara zakonski okvir za doniranje hrane socijalno ugroženima te u slučajevima elementarnih nepogoda i prirodnih katastrofa.

Sabor   FOTO:Patrik Macek/PIXSELL
Piše: Media Servis

 Zastupnici su tijekom rasprave ponovo upozorili na to kako hrvatsko selo propada, poljoprivreda u tišini umire, a djeca u školi gladuju.

Poljoprivredna proizvodnja je na koljenima, posljedica je to nesustavne rasprave o poljoprivredi. O njoj se priča samo u okviru predloženih zakona. Nije ni čudo da nam Slavonija i poljoprivreda u tišini umiru“, upozorio je reformist Petar Baranović te potom zatražio godišnji nadzor i raspravu nad poljoprivrednim sektorom.

"Ovaj časni dom postaje dio političkog protoka i forme, a da sadržajno bježi od odgovornosti. Mi ćemo uložiti amandman da se u ovaj zakon uvrsti i potreba da se o stanju u poljoprivredi i sudbini poljoprivrednika jednom godišnje raspravlja u Saboru. Da raspravljamo o tome zašto nam se gase OPG-i, zbog čega je sve manje ljudi na selu," kaže Baranović.

A svake se godine gasi oko dvije tisuće OPG-ova, uvozimo kruha i pekarskih proizvoda za više od 800 milijuna kuna- upozoravaju u HDZ-u. Sve je to započelo nepravednom raspodjelom poljoprivrednog zemljišta koje su među sobom podijelili smušenjaci, kaže HDZ-ov Šimo Đurđević.

"Koji nemaju pojma kako se zemlja obrađuje i na koji način. Ubirali su potpore, a zemlju su zanemarili. Čast onima koji su dobili te površine i koji se tradicionalno s koljena na koljeno bave poljoprivrednom proizvodnjom," kaže Đurđević.

Gospodarstvo i poljoprivredna proizvodnja sustavno se uništavaju već 25 godina na račun trgovačkih lobija, napominju zastupnici. Jedino što izvozimo su mlade obrazovane generacije, poručio je nezavisni Nikola Vuljanić te izazvao reakciju potpredsjednice Dragice Zgrebec.

"Danas ne izvozimo goveda nego svoju djecu. Svoju djecu izvozimo u svijet i to u količini koja po prilici odgovara ovim poljoprivrednim proizvodima koje smo izvozili," rekao je Vuljanić. "Kolega Vuljanić baš nije primjereno djecu uspoređivati sa stokom," upozorila ga je Zgrebec. A u Hrvatskoj gladuje više od deset tisuća djece, poručio je uoči rasprave HDSSB-ov Boro Grubišić.

Pokazuju to podaci koje su osnove škole u siječnju dostavile ministarstvu obrazovanja. Riječ je o djeci koja nisu uključena u sustav školske prehrane i kojima je potrebna pomoć u plaćanju školskih obroka koja stoje od pet do devet kuna. Grubišić je pozvao zastupnike da novčano pomognu toj djeci.

"Povest ćemo i akciju prvo među saborskim zastupnicima, da pokažemo da se brinemo i o tome. Ako smo mogli pomoći cvelferiji s 200 eura ili 1500 kuna svaki od zastupnika, možemo i našoj školskoj djeci. Valjda će to biti poticaj Vladi, ministarstvu školska i socijalne skrbi da poduzmu nešto po tome pitanju zajedno s jedinicama lokalne uprave, regionalne samouprave," rekao je Grubišić.

A novim Zakonom, kako ga predlažu vladajući, bit će uspostavljen pravni okvir za povlačenje 800 milijuna eura na godinu iz dvaju europskih fondova. Osim toga, zakonom se rješava i pitanje korisnika poljoprivrednih poticaja, koji dosad nisu imali zaštitu od ovrha računa, a onemogućuje se ovrha nad poticajima do 50 tisuća kuna.