Požeško-slavonska

UNATOČ SMANJENJU PRORAČUNA

Pleternica će ove godine biti veliko gradilište

Proračun grada Pleternice za ovu je godinu planiran u iznosu od 22 milijuna kuna i u usporedbi s posljednjim rebalansom prošle godine manji je za oko 20 posto.

Antonija Jozić   FOTO:Dusan Mirkovic/PIXSELL
Piše: Republika.eu / Glas Slavonije

Pa iako imaju mnoge projekte, ukupno vrijedne 300 milijuna kuna, u proračun su uvršteni samo projekti za koje se očekuje da će biti raspisani natječaji i koji će biti realizirani.

Najveći je problem, prema riječima gradonačelnice Pleternice Antonije Jozić, što prošle godine jedinice lokalne samouprave nisu imale priliku prijaviti svoje projekte na natječaje, jer ih nije bilo.

''Naš je izvorni proračun vrlo malen, tek između pet i sedam milijuna kuna i zato su nam važni natječaji, kako bismo naše projekte mogli kandidirati. Planiramo krenuti u radove na uređenju gradskog parka, gdje bismo ujedno i rekonstruirali javne rasvjete. Tu su i ostali projekti vezani uz energetsku učinkovitost, od postavljanja solarnih panela na Gradsku knjižnicu i čitaonicu do postavljanja solarnih panela na gradski vrtić, jer su to veliki potrošači energije'', rekla je Jozić, dodavši kako su u Pleternici spremni i projekti za rekonstrukciju bivše zgrade proizvodnog pogona Sloga. 

Svakako se najviše očekuje od projekta aglomeracije vrijednog 126 milijuna kuna, koji bi omogućio da sva naselja u pleterničkom kraju dobiju odvodnju, što je odobreni projekt.

Kako su tu i mnogi drugi projekti, pred Pleterničanima je još jedna godina puna izazova, jer samo čekaju raspisivanje natječaja, ali i povoljnije vremenske prilike kako bi mogli krenuti u planirane radove.