Gospodarstvo

260 MILIJUNA KUNA

Hrvatske vode i Ministarstvo poljoprivrede najuspješniji u EU projektima

Gradonačelnici Nove Gradiške i Vodica u Hrvatskim vodama predali su prijave za projekte razvoja infrastrukture i gospodarenja otpadnim vodama, vrijedne gotovo 260 milijuna kuna. Oba komunalna projekta sufinanciraju se iz eu fondova, a trebali bi biti dovršeni 2017. godine.

Oba komunalna projekta sufinanciraju se iz eu fondova, a trebali bi biti dovršeni 2017. godine.   FOTO:Hrvoje Jelavic/PIXSELL
Piše: Media Servis

Zahvaljujući prijavljenim projektima, na širem novogradiškom i vodičkom području bit će prošireni sustavi odvodnje, sagrađeni pročistači otpadnih voda i crpne stanice. U Novoj Gradiški i općinama Cernik i Rešetari planirano je 1800 novih priključaka na kanalizacijsku mrežu. Postojeća mreža proširit će se i u Vodicama, Tribunju i Srimi. Bez fondova to ne bi bilo moguće, ističu gradonačelnici Željko Bigović i Branka Juričev Martinčev

''Hrvatska je ušla u EU i naši građani i poljoprivrednici zaslužuju uvjete koje imaju građani razvijene Europe'', ističe Bigović. ''Izgradnjom ovog sustava stvorit će se uvjeti za daljnji razvoj turizma. A građanima možemo ponuditi kvalitetniji komunalni sustav i infrastrukturu po nikad povoljnijim cijenama'', rekla je Juričev Martinčev.To je tek dio niza od 286 milijuna eura ugovorenih projekata razvoja vodnog gospodarstva, naveo je pomoćnik ministra poljoprivrede Dražen Kurečić.

''Imamo apliciranih 199 milijuna eura možemo reći da smo u tzv. overbookingu. Očekujemo da ćemo iskoristiti maksimalna sredstva koja su nam na raspolaganju'', rekao je pomoćnik ministra.Upravo Ministarstvo poljoprivrede i Hrvatske vode resorni ministar Branko Grčić izdvaja kao najuspješnije u povlačenju eu novca.

Ostali bi ističe trebali slijediti njihov primjer, jer još slijedi dosta posla u ugovaranju velikih vodnih i projekata zbrinjavanja otpada u okviru financijske perspektive 2014-2020. Kako bi se lokalne samouprave što bolje pripremile, Grčić je za kraj ovog mjeseca najavio 'road show' po Hrvatskoj. Cilj je u regionalnim središtima predstaviti i budući Fond solidarnosti kao pomoć u sufinanciranju eu projekata.