Društvo

STRUČNA RASPRAVA

Akademska zajednica i EU fondovi

U Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti danas će se održati Stručna rasprava "Akademska zajednica i EU fondovi".

Ilustracija   FOTO:Daniel Reinhardt/DPA/PIXSELL
Piše: Media Servis

Mogućnosti ulaganja iz EU fondova za financijsko razdoblje od 2014. do 2020. donose nove izazove u korištenju sredstava i otvaraju pozitivnu perspektivu za razna važna područja. Obzor 2020. (Horizon 2020) najveći je program Europske unije za istraživanje i inovacije s budžetom od nekoliko desetaka millijardi eura koji objedinjuje aktivnosti Sedmoga okvirnog programa (FP7), inovacijske aspekte Programa za konkurentnost i inovacije (CIP) i EU doprinos Europskom institutu za inovacije i tehnologiju (EIT).

Misao vodilja novoga okvirnoga programa je nuđenje rješenja i odgovora na gospodarsku krizu, investiranja u buduće poslove i razvoj, rješavanja pitanja građana EU o njihovoj materijalnoj sigurnosti, općoj sigurnosti i okolišu, kao i jačanja globalne pozicije EU u istraživanjima, inovacijama i tehnologijama.

Tribina „Inovacije i transfer tehnologije - poticaj gospodarskoga razvoja Hrvatske“ organizirana je kao niz javnih predavanja, razgovora, okruglih stolova i radionica kojima je cilj poticati i popularizirati ideju o inovacijama i prijenosu znanja sa sveučilišta i znanstvenih institucija kao temeljima budućega inovativnoga gospodarstva.

Takvo gospodarstvo Hrvatskoj će omogućiti lakši oporavak i izlazak iz krize. S jasnim ciljem, a to je sveopći boljitak i podizanje kvalitete života i velikim entuzijazmom za njegovim ostvarenjem, bitno je otvarati javne diskusije, promišljati i razgovarati o instrumentima zaokreta prema inovativnome gospodarstvu.