Društvo

NIKAD KRAJA

Suci s 1,7 milijuna broj predmeta u 25 godina smanjili na 570.000

Branko Hrvatin rekao je kako se ne smije reći da u sudstvu ništa nije učinjeno jer se trend smanjivanja neriješenih predmeta nastavlja pa je u posljednjih 25 godina najmanje neriješenih predmeta bilo na kraju kalendarske 2014. godine, od 11 do 15 posto.

Branko Hrvatin   FOTO:Robert Anic/PIXSELL
Piše: Republika.eu / Poslovni dnevnik

"To nitko neće reći, ali krenuli smo s 1,7 milijuna neriješenih predmeta, dok 2014., ako izostavimo zemljišno-knjižne i registarske predmete, završavamo s 574.000 predmeta. To je broj koji nam daje vjeru da možemo jer smo to napravili svojim radom. Uz Poglavlje 23 zahtjevi su bili maksimalni, ulaganja minimalna, a pomak smo napravili mi", rekao je Hrvatin i dodao da u zadnjih deset godina - od svih zemalja Europske unije - Hrvatska više predmeta riješi nego što ih primi.'', kaže Hrvatin.

Ocijenio je da nitko drugi, primjerice u zdravstvu, prosvjeti, unutarnjim poslovima, izvozu, uvozu, nije postigao takav napredak koji kontinuirano iz godine u godinu raste. "Radite na tome da u ovoj situaciji ukazujemo što nije dobro, da to ispravljamo u hodu, a onda da nastavimo prilagoditi određena rješenja o onome što se pokazalo dobrim ili lošim", zaključio je predsjednik Vrhovnog suda Hrvatin.

Predsjednik UHS-a Đuro Sessa, čiji je izvješće jednoglasno prihvaćeno na današnjem 24. zboru udruge na kojem je bilo 125 članova, rekao je u uvodnom govoru kako uvijek ima mjesta raditi na tome da suci budu čvršći i djelotvorniji nego što su sada, da je potrebno da se oslobode trke za jeftinom i trenutnom popularnošću te da u primjeni prava ne kalkuliraju. Pritom je istaknuo kako su predsjednici sudova prvi među jednakima. Dodao je da u svim pitanjima bitnim za ostvarivanje sudske samouprave svatko pridonosi autonomno i samostalno.

Na novinarsko pitanje koji su najveći problemi sudaca u Hrvatskoj Đuro Sessa je odgovorio da je to "zakonodavni stampedo" koji svaki dan od njih zahtijeva da proučavaju nove propise koji se donose "kao na tvorničkoj traci". Pritom je istaknuo da se ključni zakoni donose predugo te da suci imaju veliki broj predmeta u radu tako da ih ne mogu odrađivati onom brzinom koju od njih traže građani.

IZVOR: Poslovni dnevnik