Kazalište

KULTNA PREDSTAVA TEATRA EXIT

”Kauboji“ u 7 godina izvedeni 400 puta

Ocjenjivački sud 23. Gavellinih večeri dodijelio je posebno priznanje predstavi jer je, kako je obrazloženo, razigrana humora, redateljske maštovitosti i glumačke virtuoznosti koja otvara stranicu nova i nadasve originalna izraza u hrvatskom teatru.

Ilustracija   FOTO:Tomislav Miletic/PIXSELL
Piše: Republika.eu / Glas Slavonije

Kultna predstava zagrebačkog Teatra Exit “Kauboji” na isti dan kada je prije sedam godina premijerno izvedena na daskama toga kazališta imala je svoju svečanu, 400. izvedbu. Autor i redatelj predstave je Saša Anočić, a u njoj glume: Živko Anočić/Damir Klemenić, Matija Antolić, Saša Anočić, Hrvoje Barišić, Krunoslav Klabučar, Rakan Rushaidat, Radovan Ruždjak i Ivana Rushaidat.

Predstava je 2008. osvojila dvije Nagrade hrvatskog glumišta (najbolja predstava u cjelini i najbolje redateljsko ostvarenje), dobila Plaketu Grada Zagreba, Vjesnikovu nagradu “Dubravko Dujšin” za kazališnu umjetnost, kao i Saša Anočić za predstavu. Na Marulićevim je danima 2009. dobila nagradu Marul za najbolju predstavu u cjelini, Saša Anočić za najbolje redateljsko ostvarenje, Rakan Rushaidat za glumačku izvedbu (i žirija festivala i žirija Slobodne Dalmacije). Iste godine na Festivalu glumca Rakan Rushaidat ovjenčan je Nagradom “Fabijan Šovagović” za najbolju mušku ulogu, Živko Anočić Nagradom “Ivo Fici” za najboljeg mladog glumca do 28 godina. 

Na Danima satire 2008. ansamblu predstave dobio je Zlatni smijeh - posebno priznanje za skladno autorsko i izvođačko zajedništvo, primjerenu uigranost i vrhunsku discipliniranost u izvedbi predstave, Rakan Rushaidat Nagradu “Ivo Serdar” za ulogu najbolje prihvaćenu od publike, a Živko Anočić Nagradu “Sabrija Biser” najboljem mladom glumcu za uspjelo interpretiranu ulogu karakterne komike.

 U Brčkom na 25. međunarodnim kazališnim susretima dobili su Grand prix za najbolju predstavu u cjelini, Grand prix za najbolju mušku ulogu (ravnopravno su ju podijelili Živko Anočić, Hrvoje Barišić, Krunoslav Klabučar, Rakan Rushaidat i Radovan Ruždjak). Billboard predstave u izvedbi agencije Bruketa & Žinić nominiran je za najbolji hrvatski plakat velikog formata 2008.