Društvo

U 2015. U HRVATSKOJ OTKRIVENO 13 NOVIH DROGA

Regionalna edukacija iz područja suzbijanja zlouporabe droga

U organizaciji Ureda za suzbijanje zlouporabe droga, Pravosudne akademije i Ministarstva unutarnjih poslova održat će se regionalna edukacija iz područja suzbijanja zlouporabe droga.

Ilustracija   FOTO:Marko Mrkonjic/PIXSELL
Piše: Republika.eu / Media Servis

Tijekom 2013. godine u Europi je otkriveno čak 82 novih droga koji oponašaju učinke „klasičnih“ droga, a u 2014. godine detektiran je 101 novi spoj, te se trenutno kroz EMCDDA Sustav ranog upozoravanja prati preko 450 novih psihoaktivnih tvari koje su detektirane u zadnjih nekoliko godina. 

Na području Hrvatske identificirano je u proteklih pet godina 75 novih droga (od čega u 2015., 13 njih). 

Rezultati Eurobarometar istraživanja iz 2014. koje je provedeno u članicama EU o prevalenciji uporabe novih psihoaktivnih tvari, pokazuju kako životna prevalencija konzumiranja novih droga u dobi od 15-24 godine, iznosi 8% (Hrvatska, 7%). Stoga je jedan od strateških ciljeva Nacionalne strategije suzbijanja zlouporabe droga 2012.-2017. i Akcijskog plana suzbijanja zlouporabe droga 2015.-2017., jačanje nacionalnog Sustava ranog upozoravanja u slučaju pojave novih psihoaktivnih tvari, ali i integriranog pristupa u provedbi kaznene i prekršajne politike na području suzbijanja zlouporabe droga. 

Kako bi se upoznali s izazovima koji donose „nove droge“, njihovom dostupnošću u Republici Hrvatskoj te ulogom Sustavu ranog upozoravanja u slučaju pojave novih psihoaktivnih tvari u Republici Hrvatskoj, kao i sa zakonodavstvom vezanim za kriminalitet i zlouporabu droga, održat će se regionalna edukacija u zajedničkoj suradnji Ureda za suzbijanje zlouporabe droga, Pravosudne akademije i Ministarstva unutarnjih poslova. Edukacija je namijenjena sucima, državnim odvjetnicima, odvjetnicima, predstavnicima USKOK-a, Ministarstva unutarnjih poslova, sanitarnim inspektorima, probacijskim službenicima, mrtvozornicima i liječnicima sudske medicine, a istu će otvoriti Željko Petković, ravnatelj Ureda za suzbijanje zlouporabe droga i Verica Orešić Cvitan, savjetnica ravnateljice Pravosudne akademije.