Gospodarstvo

EKONOMSKI ANALITIČAR GUSTE SANTINI

Nužan je puno veći rast BDP-a da bi i relano izašli iz krize

Hrvatska bi nakon dugih šest godina sutra i službeno trebala izaći iz recesije, nakon što Državni zavod za statistiku objavi procjenu za prvo tromjesječje ove godine. U Vladi su uvjereni u rast BDP-a od 0,3 posto, koliko je iznosio i u zadnjem kvartalu prošle godine. Iako pozdravljaju mininalan rast, sindikati i analitičari složno poručju: nužan je puno veći gospodarski rast da bi i relano, a ne samo statistički, izašli iz krize.

Ilustracija   FOTO:Hrvoje Jelavic/PIXSELL
Piše: Republika.eu / Media Servis

Daleko je Hrvatska od izlaska iz krize, ističe ekonomski analitičar Guste Santini. Iako pozdravlja barem statistički izlazak iz recesije, naglašava da nam je nužan rast od barem 3 posto BDP-a u idućih nekoliko godina kako bi nadoknadili izgubljeno u posljednjih šest.

"Ovo je naznaka da se slobodni pad zaustavlja a to nije razvod. To je naprosto mehanika. Došli smo na dno i sada gospodarstvo samo po sebi, organizam sam po sebi ima dovoljno imuniteta da funkcionira dalje. Međutim to nije dovoljno," rekao je Santini.

Nužno je provesti strukturne reforme, prije svega poreznu, te stvoriti povoljne uvjete za rast domaće proizvodnje, tek tada možemo krenuti prema izlazu iz krize.

"Hrvatska se mora okrenuti proizvodnji i radu. Mora se pod hitno izaći modus vivendi operadni da se smanji ova užasna nezaposlenost, naprosto zemlja koja ima dugoročno 25 godina u prosjeku oko 300.000 ljudi nezaposlenih, ta zemlja ne može imati budućnost," istaknuo je Santini.

Slaže se s time i sindikalist Ozren Matijašević. Ističe da je pred Hrvatskom još dug put izlaska iz krize.

"Bez obzira na to, iako skroman rad BDP-a dva tromjesećja za redom raduje, ali ponavljam skroman rast je nedovoljan da bi to većina građana koji su najveći teret krize podnjeli da bi to osjetili," rekao je Matijašević.

Ne čudi stoga što većina građana s nevjericom reagira na vijest da i službeno izlazimo iz recesije. Evo što su rekli Zagrepčani.

"- Nemoguće, dok se ne poboljša malo standard, ništa od toga.

- Ne vjerujem, dok se nešto ne pokaže, da idemo na bolje s nečime, to je sve mazanje ljudima oči.

- Mislim da će biti sve u redu.

- Vjerujem i nadam se i tako većina, to je to što nas drži zapravo.

- Oni samo lažu i lažu," poručili su građani.