Gospodarstvo

SAD JE I SLUŽBENO

Hrvatska izašla iz recesije, BDP porastao za 0,5 posto

Nakon rasta gospodarstva od 0,3 posto u posljednjem kvartalu 2014. godine, u prva tri mjeseca ove godine BDP je porastao za 0,5 posto, što znači da je rast zabilježen u dva uzastopna kvartala, što se definira kao izlazak iz recesije.

Branko Grčić i Boris Lalovac   FOTO:Sanjin Strukic/PIXSELL
Piše: Republika.eu / Media Servis

Nakon objave da je BDP u prvom kvartalu porastao za 0,5%, potpredsjednik Vlade Branko Grčić se pohvalio…

"Dakle, sada možemo i formalno reći, sa prvim kvartalom 2015. godine, Hrvatska je i formalno izašla iz recesije. Dva uzastopna kvartala sa gospodarskim rastom, i kao što ste vidjeli u ovom kvartalu, ipak je to nešto više od onoga što su bilo koji analitičari prognozirali", rekao je Grčić.

Grčić dodaje da je to dobar znak da će se pozitivna priča nastaviti. Za razliku od ocjena da je prije svega izvoz rezultirao gospodarskim rastom, podaci pokazuju da je pomak napravljen u gotovo svim komponentama, a najveći u segmentu investicija.

"I to je velika vijest za Hrvatsku. Definitivno, uz rast izvoza, uz rast osobne potrošnje dolazi do stabilizacije investicijske aktivnosti. -Zašto je to bitno? -Iz tih investicija proizlazi budući gospodarski rast", rekao je Grčić.

Sve raste; industrijska proizvodnja, izvoz, turizam, četiri puta porasla je i dobit javnih poduzeća, ali i neto plaće što je rezultat Vladinih mjera, nabrajao je Grčić. Izdvojio je i pad nezaposlenosti i rast zaposlenosti te naglasio da se prvi put dogodilo da, nakon šest godina propadanja, zaustavljen pad građevinskog sektora. Mi smo još uvijek ispod prosjeka stopa zabilježenih u Europi, ali smo se jako približili, rekao je potpredsjednik Vlade koji se nada da ćemo razliku još smanjiti do kraja godine. Preokrenuli smo trendove, učinit ćemo sve za daljnju stabilnost, za otvaranje novih radnih mjesta i povećanje plaća, obećao je Grčić..

"Dakle, išli smo politikom manjih ušteda i rezova u proračunu, a ipak značajnih, štiteći ključne komponente domaće potražnje: mirovine, plaće, socijalna davanja i sve ono iz čega se ta potrošnja financira.To je politika ove Vlade i od nje odustati nećemo. Ako neki imaju neke druge ideje, to je njihova stvar", kaže Grčić. Naglasio je da neće dirati mirovine i socijalna davanja…

"Za drugi kvartal ja očekujem ubrzanje rasta. U 2015. ne treba očekivati čuda, ali ono za što postoje naznake, jest u svakom slučaju, ako se nešto nepredviđeno ne dogodi, nešto bolji rezultat od projekcija. To je godina preokreta", rekao je Grčić.

Potpredsjednik Vlade nije htio komentirati prosvjed branitelja pred Vladom.