EU

BEOGRAD

Šešelju pogoršano zdravstveno stanje, Brammertz očekuje presudu do kraja godine

Vojislavu Šešelju pogoršano je zdravstveno stanje zbog kemoterapija koje prima, pišu srbijanski mediji. Njegov povratak u Haag tako je odgođen, a na pitanje lista Danas hoće li biti posljedica za državu ako se Šešelja ne izruči, pravni zastupnik srbijanske vlade Saša Obradović kazao je da "nitko u Srbiji nije odlučio da Vojislav Šešelj ne bude predan Haškom tribunalu".

Serge Brammertz   FOTO:Tomislav Krasnec/PIXSELL
Piše: Media Servis

Vođa tima liječnika koji brinu o Šešelju, Milovan Bojić, rekao je kako mu je stanje pogoršano i ne dozvoljava povratak u pritvor, te da je sve posljedica kemoterapija koje prima zbog raka debelog crijeva. Obradović je pak početkom tjedna od ICTY - a zatražio očitovanje hoće li Žalbeno vijeće poslati nalog za uhićenje Šešelja jer taj dokument Srbiji nije dostavljen. Šešelj nije viđen u javnosti od prošloga vikenda, za list Blic je jučer kratko izjavio kako mu je nešto bolje, te da će danas pokušati doći na posao, jer radikali četvrtkom inače održavaju redovite press konferencije. 

Šešelj je u Srbiju vraćan u studenome prošle godine. ICTY ga je pustio na privremenu slobodu nakon 12 godina u Haagu. Tužiteljstvo je prije nešto manje od dva mjeseca zatražilo da mu se naloži povratak sa slobode u pritvor, no liječnici tvrde da bi takav scenarij bio jednak "ubojstvu s predumišljanjem". 

Glavni tužitelj Haškog tribunala Serge Brammertz rekao je pred Vijećem sigurnosti UN- a kako očekuje da će prvostupanjske presude Vojislavu Šešelju i Radovanu Karadžiću biti izrečene do kraja ove godine.