Zabava

BAR, SURVIVOR, HR TOP MODEL I MNOGI DRUGI

Pogledajte pregled reality showova koje smo gledali zadnjih 15-ak godina

Neki reality showovi prikazuju se duži niz godina, neki su propali pa su odradili sam jednu sezonu, a neki su zauvijek nestali s malih-velikih ekrana unatoč velikom uspjehu. Prisjetimo se koji su se to sve reality showovi pojavljivali zadnjih 15-ak godina na hrvatskim televizijama.

Antonija Blaće - popularna TV voditeljica reality showova   FOTO:Jurica Galoic/PIXSELL
Piše: Republika.eu

Invazija reality showova na hrvatsko tržište počela je 2003. godine kada je NovaTV raspisala natječaj za voditelje koji je pretvorila u reality show poznat pod nazivom Story Super Nova. Taj show iznjedrio je brojna, danas, poznata televizijska lica, koji su karijeru manje-više i ostvarili na Novoj TV. Između ostalih to su: Anja Alavanja, Dorijan Elezović, Barbara Radulović, Monika Kravić, Nenad Hervatin, no ne i pobjednik Marin Tironi.

I to je ostao jedini reality takvoga tipa, dalje je uslijedio glazbeni show Story Super Nova Music Talents kojem je pobjednik i prvi miljenik nacije bio Rafael Dropulić. No, i njega je stiglo "prokletstvo pobjednika" da ne ostvari karijeru kakvu su svi očekivali već su se uspješnijima pokazali ostali finalisti poput Natali Dizdar, Saše Lozara, Damira Kedže te Ivane Radovniković. A poprilično zanimljiva informacija vezana uz ovaj show je da su se na njega bili prijavili i glumica Sonja Kovač (Zauvijek susjedi) te Modni Mačak - Marko Grubnić.
Treći i zadnji u nizu Story Super Nova showova bio je onaj MultiTalents (praverzija SuperTalenta) koji jednostavno nije uspio - previše natjecatelja, previše kategorija, previše pobjednika, a neki od poznatijih su Jelena Urukalo i Luka Bulić.
Zatim je uslijedio Hrvatski idol u dvije sezone. Pobjednice prve se sigurno sjećate, to je Žanamari Lalić, a neki od kandidata bile su osnivačice grupe Feminnem (Neda Parmać, Pamela Ramljak i Ivana Marić). Druga sezona je završila tako - tako, nezapamćeno, a malo tko se može sjetiti da je Lidija Bačić izgubila i finalu od Patricka Jurdića te da je u njemu nastupala i Ana Bebić, sudionica kasnijeg showa Operacija trijumf.

I nakon ove neuspješnice, NovaTV je napravila kratak predah sa glazbenim showovima od godinu dana te 2007.godine pokrenula Showtime u kojem je pobijedila, danas vrlo uspješna, tada samo 16-ogodišnjakinja Franka Batelić, a mali broj gledatelja bi se mogao sjetiti da su u njemu nastupali još i Filip Dizdar (brat Natali Dizdar) te Igor Cukrov koji je ostvario zavidan uspjeh u regionalnom showu - Operacija trijumf. 

No, kad smo krenili sa glazbenim showovima da odmah i završimo, kasnije godinu za godinom uslijedile su tri sezone RTL-ovog showa Hrvatska Traži Zvijezdu, a prve dvije ostvarile su zavidan uspjeh. Osim imena pobjednika Bojana Jambrošića, Kim Verson i Gorana Kosa, od kojih samo Jambrošića (barem u početku) nije "stiglo prokletstvo pobjednika" istaknula su se i sljedeća svima draga imena: Zoran Mišić, Carla Belovari, Nika Antalos (koja je svojevremeno postala pjevačica grupe Feminnem), Barbara Dautović i Vilibald Kovač. Mnogi smatraju da su HTZ-u osim zasićenosti publike presudile i učestale "neslavne" promjene u žiriju (prvotno je u sastavu bila Jelena Radan, zatim Anđa Marić te u knačnici Ivana Mišerić).

Najnoviji glazbeni realityji su nedavno završeni poprilično uspješni The Voice i XFactor koji još uvijek traje, a među glazenim showovima nikako ne treba zaboraviti HRT-ovu emisiju u Zvijezde pjevaju koja je išla u čak 7 sezona.

Iza glazbenih i najmasovnijih realityja, našao se i RTL-ov Big Brother koji se emitirao u 6 sezona. Prva i svima najdraža sezona okupila je pobjednika Sašu Tkalčevića, Antoniju Blaće, Alena Macinića, Marinu Bajlo i mnoge druge, a najznačajnija je po tome jer je izrodila jednu od najvećih TV zvijezda, Antoniju Blaće koja je umjesto prve voditeljice BB-a Darije Knez, vodila preostale sezone. Drugu sezonu obilježila je pobjeda Hamdije Seferovića, a treću sezonu mnogi kandidati osebujnih ličnosti (poput Yameisy, Tanje i Ante, Nikše i Violete). BB je iz godine u godinu napredovao s puno više tajni, zadataka, ljubavnih veza te čak i izmještanja BB kuće na Tajland, iako takav scenarij nije doprinjeo popularnosti kao što su bili prethodni. I naposlijetku je uslijedio slom - Celebrity BB osam sudionika koji je čak i tjedan dana ranije završen. Koju godinu kasnije BB se na regionalnoj razini vratio na velika vrata i još duuugo će se pamtiti, posebno spektakularno finale i trio Bojana-Nemeš-Marijana. Također, prijave za novu sezonu BB-a su u tijeku te najesen kreće Život pod budnim okom Velikog Brata.

Kreće i nova sezona Farme koja se dosad prikazivala u tri sezone (pobjednici su bili: Rafael Dropulić, Marijo Mlinarić te Kristijan Rahimovski). Među ostalim reality shovovima tu su vrlo uspješno natjecanje u kuhanju Masterchef, manje popularni Tri,dva, jedan kuhaj! i Tri, dva jedan, peci, showovi koji spajaju ljude u romantične veze poput Ljubav je na selu, Srcolomka, Djevojka iz snova, bizarni Trenutak istine, nešto slično BB je bio Survivor. Pojavljivali su se i skupi, ali promašeni showovi poput Fear Factor, Bar i Hrvatski top model. A nećemo zaboraviti ni one "sitnije": Dvornikovi, Shopping kraljica, Mijenjam ženu, Maestro,...