Društvo

KRAJ ŠKOLSKE GODINE

Na jesen kreće velika reforma obrazovanja

Posljednji je dan škole. Prije no što učionice i školski hodnici ostanu prazni kroz dugo, toplo ljeto, zadnji dani škole za učenike, njihove roditelje, ali i učitelje znače uglavnom i ogroman stres.

Ilustracija   FOTO:Zoran Grizelj/PIXSELL
Piše: Media Servis

Zadnje zvono čulo se danas za milijun i 200 tisuća učenika u Hrvatskoj. Čak 82 dana praznika su pred njima, u klupe će opet tek 7.rujna. Kako i priliči, poruku im je poslao resorni ministar, Vedran Mornar.

"Čestitao bih naravno onima najboljima koji su vrijedno učili i radili tijekom godine. Zaželio bih im ugodan odmor i zaželio bih im da se odmorni vrate u devetom mjesecu."

Zasluženi odmor za većinu je učenika tu, no ne i za sve. Oni koji nisu uspjeli svladati gradivo, od ove godine,kao prvu stepenicu ka ispravku toga imaju mogućnost dopunske nastave. Mnoge su škole upozoravale na moguće probleme s takvim planom. Naime, većina profesora koji bi trebali predavati na produžnoj nastavi su istovremeno trebali biti angažirani i na ispitima državne mature, štro je mogao biti potencijalni kaos.

Rješenje se ipak našlo - prvo će se raditi na ispitima, a nakon toga se kreće sa produžnom. Zadnjeg dana školske godine mnoge su škole prijavile kako profesori nisu mogli ući u sustav e-Dnevnika, čime im je onemogućeno zaključivanje ocjena. Iz CARneta su objasnili kako sustav jest pao na otprilike sat vremena, te da nova "rušenja" ne očekuju. Problemi su, s obzirom da se radi o zadnjem danu škole, bili veliki, tvrdi predsjednik sindikata Preporod, Željko Stipić.

Velika očekivanja od reforme imaju i nastavnici. Kurikulumi se nisu mijenjali više od dva desetljeća, i to je ono što oni prvenstveno žele.

Ono za što svakako još nema sredstava su besplatni udžbenici, za koje je ministar rekao kako se u Vladi o tome razmišlja, no definitivno ne za iduću školsku godinu.

" Pokazalo se da uvođenje i na ovom primjeru, da uvođenje tih nekakvih novih rješenja u obrazovanje vrlo često ide po pnoj narodnoj "grlom u jagode". Ocijenio je i rad ministra Mornara u godini na izmaku.

"Objektivno, nije on niti imao nekog vremena za ostaviti neki dublji trag u odgojno - obrazovnom sustavu. Prema tome, mislim da sigurno neće ostati upamćen kao ministar koji je ostavio nekog značajnijeg traga."Mornar bi traga mogao ostaviti ipak kao ministar u čijem je mandatu počela sveobuhvatna reforma obrazovnog sustava koja starta na jesen, a u koju će prvi puta biti uključeni i nastavnici. Oko 300 učitelja razrede će na nekoliko mjeseci zamijeniti radom u grupama i predložiti kakav obrazovni sustav zapravo trebamo. Zainteresiranih za izradu novog kurikuluma ima", kaže Mornar.

"Radit će se na izbacivanju nepotrebnih sadržaja kojih itekako ima i na sadržajima koji će napraviti upravo ono što hoćemo - mlade ljude koji znaju razmišljati, koji ne uče napamet, nego koji kritički razmišljaju i koji su sposobni rješavati konkretne probleme".

"Mislim dakle da i učenici i nihovi roditelji s pravom očekuju da će se tu dogoditi ozbiljne i brze promjene"....kaže Stipić, ali i naglašava kako nije siguran da Hrvatska ima dovoljno financijskih sredstava za tako korijenite i značajne promjene.