Gospodarstvo

ENERGETSKA ULAGANJA

Početak gradnje LNG-a 2016. nije realan

Predsjednik Hrvatske stručne udruge za plin (HSUP) Miljenko Šunić ocijenio je u srijedu u Opatiji da najavljeni početak gradnje LNG terminala u Omišlju na Krku u 2016. nije realan, a podupro je izgradnju TE Plomin C na plin, a ne na planirani ugljen.

Ilustracija   FOTO:Goran Kovacic/PIXSELL
Piše: Republika.eu / Croenergo

Početak gradnje LNG terminala u 2016. nije realan, potrebno je još puno puno dokumentacije, razraditi projekt te najvažnije - naći tržišta i potrošače plina, kazao je Šunić na konferenciji za novinare održanoj u okviru 30. međunarodnog znanstveno-stručnog susreta stručnjaka za plin, koji se od 6. do 8. svibnja održava u Opatiji.

Na pitanje može li se reći da je u vezi izgradnje LNG terminala zapravo riječ o političkoj odluci na razini Hrvatske, ali i šire, profesor Igor Dekanić s Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta rekao je: "Zapravo da."

Dodao je da je osnovna opasnost za realizaciju projekta ustvari to što Europa inzistira i na ekonomičnosti sigurnosnih projekata. Dekanić je kazao da je neizvjesnost na tržištu plina sve veća te da su na pad potrošnje plina u Hrvatskoj utjecali recesija, pad kupovne moći, deindustrijalizacija, ali i veća učinkovitost plinskih trošila.

Cijene plina će vjerojatno morati pratiti cijene ostalih energenata, prije svega nafte, rekao je Dekanić dodavši da će se, ako se niske cijene nafte dulje zadrže, vjerojatno morati preispitivati mnoge energetske politike u svijetu.

Predsjednik Uprave Plinacro-a Marin Zovko rekao je da je stupanj izgrađenosti transportnog sustava Plinacroa gotovo 90 posto, ali da prihode te tvrtke također ugrožava pad potrošnje plina. U tvrtki su svjesni razvojnih potencijala, ali i ograničenja pa se sve više usmjeravaju prema EU fondovima.

Direktor Podzemnog skladišta plina Krešimir Malec ističe kako tvrtka radi na modernizaciji, prošle su godine ulaganja iznosila 81 milijun kuna, a ove se planira uložiti 161 milijun kuna.

IZVOR: Croenergo